Arstid võivad viimaks saada selgust, kas inimene reageerib antidepressantidele

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Testi, mis näitaks, kas inimene reageerib antidepressantidele või mitte, oodatakse juba aastaid.
Testi, mis näitaks, kas inimene reageerib antidepressantidele või mitte, oodatakse juba aastaid. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Londoni teadlased töötavad veretesti kallal, mis seda suudaks: test oleks läbimurre, sest kolmandikule inimestest antidepressandid ei mõju. 

Londoni teadlased töötavad veretesti kallal, mis näitaks kohe ära, kas depressioonis inimene reageerib antidepressantidele või mitte. Tulemused avaldati ajakirjas Journal of Neuropsychopharmacology.

Testi on vaja, sest osale inimestest mõjub paremini teraapia, teistele tabletid ja kolmandatele mõlemad korra – kuhu gruppi aga konkreetne inimene kuulub, praegu öelda ei osata. Uuringud näitavad, et kolmandikule inimestest ei mõju antidepressandid üldse ning pooltel on vaja teha vähemalt mitu ravikuuri, et need mõjuma hakkaks. Nii käibki praegu depressiooniravi veidikene katse-ja eksitusmeetodil.

Uurimisrühma teadlased analüüsisid kahte biomarkerit, millel on kõrgemad näitajad siis, kui keha reaktsioon antidepressantidele on nõrk. Test näitaski, et teatud piirist kõrgemad näitajad ennustasid hästi, kas antidepressandid mõjutavad patsienti või mitte.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles