Uuring kinnitab: mida mahukam veinipokaal, seda suurem janu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida suurem on veinipokaal, seda rohkem julgustab see inimesi jooma, isegi kui veini kogus erineva suurusega klaasides on sama, selgub hiljutisest uuringust.

Cambridge’i ülikooli teadlased selgitasid välja, et suurem veiniklaas õhutab kiiremini ja suuremates kogustes veini jooma, vahendab Telegraph. Kui veini serveeriti väikestes pokaalides, ei näidanud see sama efekti.

Uuring viidi läbi Cambridge’i populaarses restoran-baaris The Pint Shop, mis vahetas iga kahe nädala järel veinipokaalide suurust. Seega käisid külastajate käest läbi nii 250-, 300- kui ka 370-milliliitrise suurusega pokaalid. Kogutud andmetest selgus, et veini ostmine kasvas ligi kümme protsenti, kui seda pakuti külastajatele suurimast klaasist.

«Leidsime, et pokaali suurus mõjutab inimesi rohkem jooma, mille põhjused pole küll selged. Võib arvata, et pokaali suurus muudab arusaama joodud veini kogusest, mis ajendab samas kiiremini ja rohkem jooma,» märkis uuringut juhtinud dr Rachel Pechey.

Cambridge’i terviseuuringute üksuse juht Theresa Marteau lisas, et tulemuste valguses võib tõepoolest arvata, et suure veiniklaasi vältimine võib ühtlasi vähendada joodava alkoholi kogust.

Kuigi uuring vajab veel kinnitamist, arvasid nii Marteau kui Pechey, et tulevikus võiks tulemusi rakendada näiteks baaride alkoholimüügi litsentsi kinnitamisel, millega võiks ühtlasi määrata maksimaalse klaasi suuruse, millest võib alkoholi müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles