Arsti ettekirjutus: võta iga päev vähemalt 15 minutit puhkamiseks (1)

Liina Kanarbik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võta aega puhkamiseks
Võta aega puhkamiseks Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Samantha Boardman on mainekas USA psühholoogia õppejõud ning ajakirjanik, kelle sõnul õnne valem seisneb päevas vähemalt 15 minutit mitte millegi tegemises.

«Tänasel päeval teen ma sageli oma patsientidele ettekirjutusi, et iga päev tuleb vähemalt 15 minutit olla üksi ning mitte midagi teha,» lausub Boardman. Ta lisab, et see vabastab mõtlemise, aitab inimesel vaimselt areneda ning endas uusi külgi avastada.

Boardmani sõnul kardavad inimesed sageli üksindust ning mõtetega omaette jäämist. «Mäletan, kui mind ootas ees kaheksatunnine lennureis ning unustasin raamatu pagasisse. Olles kuus korda lennufirma reklaambrošüüri läbi lugenud tabas mind paanikahoog tegematuse tõttu,»  meenutas ta.

Järelejäänud kuue lennutunni jooksul oma mõtetega kahekesi olles langetas Boardman otsuse naasta ülikooli ning jätkata psühholoogia õpinguid. «Minu peast käisid läbi kõik filosoofilised küsimused minu eksistentsi ning kasulikkuse koha pealt, millele siis vastused leidsin,» selgitas Boardman.

Tema sõnul võttis ta siis esmakordselt aega iseendale ja enda mõtetele ilma kõrvalise segajateta. «Sageli on nii, et inimene ei tee midagi, aga tema mõistus on siiski okupeeritud – nutitelefoni, televiisori või raadio poolt,» nentis Boardman. Ta lisas, et sotsiaalmeedias surfamine või raadio kuulamine taustaks on ka millegi tegemine. «Kõik vabad hetked täidetakse nutiseadmetes ringi tuulamisega, aga see pole lahendus,» lisas ta.

Tänapäeva interaktiivses ühiskonnas on väga oluline leida aega iseenda jaoks. Südamearst Margus Viigimaa sõnul põhjustab Eestis levinud üliintensiivne elustiil ja vähene puhkus kroonilist stressi, mis kahjustab meie tervist.

USA-s tehtud uuringus, kus inimesed pidid üksinda 15 minutit akendeta ruumis segamatult istuma, oli katsealuste reaktsioon üllatuslik - tegematus oli niivõrd suur katsumus, et pooled katses osalenutest katkestasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles