Juuste niiskustasakaalu taastavad imehästi looduslikud õlid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Looduskosmeetikaga tegeleva pereettevõte Gaia Cosmetics juhataja Sandra Haugas rõhutas talvisest juuksehooldusest rääkides, et suurimaks ohuks on probleemne peanahk, mida aitavad kõige tõhusamalt ravida toitvad maskid.

Haugas selgitas, mis põhjustel talvel juuksed kuivama ja lendlema kipuvad: «Meie peanahk toodab rasu, mis on loomulikuks niisutuseks nii peanahale kui juustele. Talvel, külmast tuulest, õhutemperatuurist ja kuivast õhust tubades põhjustatuna, kipub nahk üle terve keha kuivaks muutuma.» Viimane kehtib ka peanaha kohta.

Tagajärjeks võivad olla kuiv ja ärritunud peanahk ning kõõm. «Kuivast ja stressis peanahast saavad alguse ka juukseprobleemid,» märkis Haugas. Loomuliku niisutuse vähenemise tõttu võivad juuksed – eriti pikad juuksed – kümal ajal kuivaks ja lendlevaks muutuda ning tavapärasest rohkem võib juukseid välja langeda.

«Kuna peanahas moodustub rasu ehk juustele vajalik niisutus, siis peaks tervete juuste saavutamiseks ja hoidmiseks esmalt hoolitsema selle eest, et peanahk oleks terve ja mitte ärritunud ning ühtlasi toodaks rasu,» soovitas Haugas.

Seetõttu on talvise juuksehoolduse põhitõdedeks:
1. Hoiduda ärritajatest, sealjuures pöörata tähelepanu juuste pesemisele.
2. Toetada peanaha tervist. Selleks kasutada looduslikke niisutavaid maske.

Vältida ärritajatega juuksehooldustooteid

Looduskosmeetika asjatundja juhtis tähelepanu, et suurimateks peanaha ärritajateks ja kuivatajateks on paljudes šampoonides leiduvad kanged puhastusained. Eelkõige tuleks vältida naatriumlaurüülsulfaati (SLS) ja naatriumlaureaatsulfaati (SLES).

Kõigepealt tuleks seega üle vaadata šampoonide koostised. Haugase sõnul peaks juuste pesemiseks kasutama võimalikult leebeid ja looduslikke šampoone, mis ei sisalda tugevatoimelisi sünteetilisi puhastus-, värvi- ega lõhnaaineid, mis kuiva peanahka ja juukseid veelgi ärritavad ja kuivatavad.

«Kuivatamise tagajärjel võib peanahk sattuda segadusse ja hakata niiskuse kaotust kompenseerima liigse rasu eritamisega,» selgitas Haugas. Tulemuseks võivad olla kiiresti rasuseks muutuvad juuksed, probleemne ja ärritunud peanahk ning kõõm.

Täisnaturaalsed šampoonid ei sisalda tugevatoimelist naatriumlaurüülsulfaati, vaid leebeid ja looduslikke puhastavaid aineid, mis peanahast loomulikku niisutust välja ei tõmba, kinnitas naine. «Lisaks sisaldavad kvaliteetsed looduslikud juuksehooldustooted suures osas taimseid õlisid ning ekstrakte, mis juukseid ja peanahka tasakaalustavad, niisutavad ja hooldavad.»

Talvel tuleb juukseid harvemini pesta

Haugase sõnul peab juuste pesemisel arvestama, et vältida tuleks liiga kuuma vett, mis kuivatavalt mõjub, ning sagedast pesemist. Talvel peaks piisama, kui juukseid kaks korda nädalas pesta.

«Kui juuksed on juba muutunud talviste ilmastikutingimuste ja muude mõjutajate tõttu – föönikuumus ja sünteetilised peakatted – kuivaks ja lendlevaks, peaks kindlasti pärast juuksepesu kasutama niisutavaid taimeõlisid sisaldavat palsamit, kuna see aitab taastada juuste niiskust ning silub ja pehmendab juuste kiudu,» soovitas Haugas.

Niiskustasakaalu taastavad maskid

«Peanaha ja juuste niiskustasakaalu aitavad imehästi taastada looduslikud külmpressitud õlid,» rääkis looduskosmeetika poepidaja. Õlidega soovitas ta aeg-ajalt maske teha nii peanahale kui juustele.

Enne pesemist soovitas Haugas kuivadele juustele teha maski järgmiselt:

  • Masseerida õli peanahale – massaaž aitab verevarustust parandada.
  • Kanda väike kogus juustele ning tähelepanu pöörata juukseotstele.
  • Et mask või õli võimalikult tõhusalt toimiks, võib pähe panna kilemütsi või sooja veega märjaks tehtud rätiku.
  • Hoida maski vähemalt pool tundi, kuid mida kauem, seda parem.
  • Lõpuks juuksed põhjalikult šampooni ja palsamiga puhtaks pesta. Vajadusel šampoonita kaks korda.
  • Piisab, kui maski teha umbes kord nädalas. Väga kuivade ja hooldust vajavate juuste puhul võib kaks korda nädalas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles