Teadlased: mehed söövad naistele mulje avaldamiseks rohkem pitsat kui muidu

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Väidetavalt püüavad mehed naistele erinevalt muljet avaldada – kes on valinud selleks suured musklid, kes kopsaka rahakoti. Kuid teadus kinnitab lõpuks, et vähemalt üks nähtustest on tõsi. Cornelli ülikoolis läbi viidud uuring tõestas, et naiste juuresolekul söövad mehed 93 protsenti rohkem pitsat kui muidu.

Teadlased uurisid 133 inimese söömisharjumusi ning ilmnes, et mehed söövad 93 protsenti rohkem pitsat (1,44 lõiku enam) kui nende lõunakaaslaseks on naine, mitte mees. Samas söövad nad naiste juuresolekul ka 86 protsenti rohkem salatit.

«Need tulemused näivad viitavat, et mehed kipuvad edvistamise tõttu üle sööma,» selgitab Kevin Kniffin, uuringu juhtiv autor. «Selle asemel, et mõõtu võtta tugevuses, võetakse mõõtu söömises!»

Uuring avaldati ajakirjas Evolutionary Psychological Science.

Teadlased spekuleerivad, et liigse söömise abil näitavad mehed oma erakordseid võimeid, mis peaksid neid eristama teistest meestest. «Silmatorkav söömine on ju palju vähemdramaatilisem «risk» kui näiteks sõtta minemine, samas näitavad ju ülekaalulisuse uuringud, et ülesöömisel on riskantsed tagajärjed,» lisavad uuringu autorid.

Lisaks püüdvat mehed üle süües alateadlikult demonstreerida oma head füüsilist vormi, mis on paradoksaalne taktika, arvestades, et pidev liigsöömine toob endaga kaasa kehakuju, mida üldiselt apetiitseks ei peeta, selgitab Kniffin. Uurijad selgitavad, et meeste mõtlemine toimib umbes nii: kui ma käitun riskantselt või teen midagi ebatervislikku, näitab see, et ma olen vägev mees, sest ma suudan kõigele vastu seista – isegi, kui see on minu enda tekitatud raskus.

Naiste söömisharjumused jäid samaks, ükskõik, kas nende lõunakaaslane oli mees või naine. Ometi tunnistasid naised, et meeste seltskonnas tundsid nad, et peavad toiduga tagant kiirustama.

Mida kõigest sellest õppida, küsib LA Times. «Inimesed peaksid süües maha rahunema, eriti kui nad õhtustavad koos vastassugupoole esindajaga,» annab Kniffin lihtsa soovituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles