Kümme toitu, mida hambaarst sulle kunagi ei soovita

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ka mõned süütuna näivad toidud võivad hambaid lõhkuda või kahjustada. Loe edasi, milliseid sööke soovitavad hambaarstid suu tervise nimel vältida. 

Hammaste ei tule mõelda ainult kauni välimuse pärast: nagu näitavad uuringud, võib suutervis mõjutada ka üldist tervist ning muuhulgas suurendada diabeedi ja südamehaiguste riski. Food Network uuris hambaarstidelt, millised toidud mõjuvad hammastele eriti halvasti. 

Müslibatoonid

Kuigi müslibatoonides on palju häid toitaineid, on need hammastele sama kahjulikud nagu kommid. Peale selle, et neid on palju suhkrut, on ka nende koostis kleepuv.

Sidrunivesi

Sidruniga vee joomine on sama halb kui limonaadi joomine, sest selle happeline koostis uuristab hambaemaili auke. Kui jood sidruniga vett, siis pigem söögi kõrvale ja ära rüüpa seda päev läbi.

Kohv piima või koorega

Suhkruga kohv on isegi hammastele kehv, kuid piima lisamine tõstab veelgi joogi suhkrusisaldust. Kui seda juuakse väikeste lonksude haaval pika aja vältel, tekitab suhkur suhu bakteritele väga soodsa pinnase ja see aitab kaasa hambaaukude tekkele.

Karamell

Kleepuvad magusad toidud nagu karamell ja koorekompvekid sama hästi kui puurivad bakterid sulle hammaste vahele. Kui bakterid toituvad suus leiduvatest suhkrutest, eraldavad nad hapet, mis uuristab hambavaapa. Paremat lahendust otsides võiksid eelistada kas või šokolaadi, mis sulab ära ja neelatakse süljega alla. 

Alkohol

Peale selle, et alkohol viib kehast vett välja, pidurdab see ka süljevoolu ja teeb periodontaalhaiguste suhtes vastuvõtlikumaks. Klaasike veini väga suurt kahju ei tee, kuid purju joomine kuivatab suud juba väga palju. Napsi kõrvale tuleks alati juua ka vett.

Limonaad

Karastusjoogid mõjuvad hammastele halvasti nii suhkru kui hapete pärast. Enamasti sisaldavad karastusjoogid ka fosforhapet, mis viib hammaste erosioonini isegi väikeses koguses. Pane näiteks sent koolaklaasi ja vaata, mis sellega juhtub. Nüüd kujutle, mis võib jook teha sinu hammastele. 

Jää

Tihti murtakse hambaid just jääkuubikuid närides. Jää on kristalne ja hambaemail kristalliline, mis tähendab, et neid kokku surudes jääb paratamatult alla kas üks või teine. Kuna suus sulav vesi aitab siiski hammaste puhastamisele kaasa, tuleb jääd närimise asemel lihtsalt suus lutsutada.

Popkorn ja krõpsud

Krõmpsuvad snäkid nagu kartulikrõpsud on jällegi suhkrurikkad ja jäävad hammaste vahele kinni. Popkorn on sage igemepõletike tekitaja, sest selle kestad võivad jääda nii kõvasti hammaste vahele kinni, et ei tule välja ka hambaid harjates või niiditades. 

Kuivatatud puuviljad

Kuigi kuivatatud puuviljad on kommidest üldise tervise suhtes muidugi paremad, ei saa sama öelda suuhügieeni seisukohalt. Need on kleepuvad ja magusad ning jäävad hammaste külge sama visalt nagu karamell või kummikommid. 

Kõvad kommid ja suupastillid

See ei pane enam kedagi imestama, et lutsukommid hambaid rikuvad, kuid sama võivad teha ka hingeõhku parandavad pastillid, mida vanemaks saades tarbitakse üha rohkem, sest hingeõhk läheb aastatega tihti halvemaks. Pikas plaanis tekitavad ka need hambaauke, eriti kui neid tarbitakse sagedasti. Pastillide asemel võiks närida suhkruvaba närimiskummi, mis suurendab sülje tootmist ja võitleb halva hingeõhuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles