Ameerikas lööb laineid uus supertoit: vana hea peet! (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

LA Times kirjutab, et viimasel ajal on Ameerikas laineid löömas uus trendikas supertoit: peet. Seda soovitavad fitnessigurud, sportlased joovad peedimahla, toidutootjad leiavad viise, kuidas valmistada peetidest tervislikke snäkke.

Kas peedid on tõesti nii tervislikud või on tegemist lihtsalt haibiga? «Nii üht kui teist,»  ütleb väljaandele dietoloog ja professor Dana Hunnes. «Peet iseenesest on supertervislik ning äriinimesed tahavad leida viise, kuidas neid ääretult tervislikke omadusi ära kasutada.»

Peedid on pungil kasulikest ainetest, neis leidub kaaliumi, betaiini, magneesiumi, foolhapet ja C-vitamiini. Peedid aitavad alandada vererõhku ning võidelda aneemiaga, parandada vereringet ja kognitiivseid funktsioone. Uuringud on ka näidanud, et peedid mängivad rolli sportlike saavutuste parandamisel, kuna tänu neile paraneb verevarustus, mistõttu veri jõuab kiiremini lihastesse ning viib sealt ka kiiremini treenimisel tekkivaid kõrvalprodukte (piimhapet) ära.

Kõik ei ole aga muidugi nii roosiline. Nagu paljude supertoitudega peab efekti saavutamiseks tarbima neid palju ja täpselt õigel ajal. Uuringud on näidanud, et verevarustushäiretele mõju avaldamiseks peab jooma päevas vähemalt kaks tassi peedimahla ning sportlased, kes tahavad peedist kasu lõigata, peavad tarbima peeti 2,5-3 tundi enne treeningut. Samuti hakkab paljudele vastu peedi «mullane» ja kohati metaljas maitse. Aga ka siin on häid uudiseid – näiteks sobib peet hästi kokku šokolaadiga!

Eestlased on muidugi ammu teadnud, et peet on igati kasulik juurikas. Nii et söögem seda rõõmuga!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles