Puust ja punaseks: mis muutub tubakaseadust karmistava eelnõuga (9)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe muudatusena toob uus eelnõu müüjatele kohustuse kahtluse korral tubakatoote ostjalt dokumenti küsida.
Ühe muudatusena toob uus eelnõu müüjatele kohustuse kahtluse korral tubakatoote ostjalt dokumenti küsida. Foto: Joosep Martinson

Tubakaseadust karmistav eelnõu läks kooskõlastusringile. Kui uus eelnõu peaks jõustuma, siis toob see suitsetajatele kaasa mõningad muudatused nende igapäevaelus.

Tavasuitsetajale tähendab eelnõu muutus eelkõige seda, et mootorsõidukis, kus on alaealine, ei tohi enam suitsu teha ning tubakatooteid ei saa tellida riigisisese kaugmüügi korras.

Pikalt räägitud rõdul või aknal suitsetamise keeldu eelnõus kirjas ei ole. «Oleme kaalunud ja analüüsinud rõdudel suitsetamise keelustamist. Praegu võimaldab tubakaseadus ruumis või piiratud maa-alal suitsetamise lubamise vastavalt ruumi või piiratud maa-ala valdaja enda äranägemisele reguleerida - see tähendab, et korteriühistutel on õigus rõdudel suitsetamist reguleerida oma sisekorraeeskirjas,» kommenteeris sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Kärt Sõber.

Uus eelnõu näeb ette ka e-sigarettide võrdsustamist muude tubakatoodetega, mis tähendab, et kui varem võis mõnes asutuses e-sigaretti toas teha, siis nüüd tuleb selleks õue minna.

Sõbra sõnul seatakse e-sigaretile kui tubakatootega sarnaselt kasutatavale ning analoogsele tootele samasugused kasutamise keelud ja piirangud kui suitsetamiselegi. «Üha rohkem ilmub teaduskirjanduses artikleid, mis viitavad passiivse e-sigareti tarbimise kahjulikkusele,» põhjendas ta otsust.

Ühtlasi muutub ka tubakatoodete müümise kord. Kui praegu on müüjal õigus küsida tubakatoote ostjalt kahtluse korral dokumenti, tõendamaks viimase vanust, siis eelnõu jõustudes on müüjal see kohustus.

Samuti kaovad tubakatooted silma alt ära. Kes teab, see teab ja küsib müüjalt. «Keelu järgimiseks on meil koostöös kaupmeeste liiduga valmimisel ka vastav juhend jaemüüjatele. Keelu kehtestamine ei eelda suuri ümberkorraldusi kaupluses, vaid jaemüüjatel on võimalik valida endale optimaalsem lahendus. Üks variant on näiteks jaoturi ümberpööramine. Kassas võib olla nähtaval hinnakiri või siis müüjalt on võimalik konkreetset tubakatoodet küsida. Praegu kehtib meil tubakatoodete ja nendega seonduvate toodete reklaamikeeld, kuid on näha, et müügikohtades on probleeme tooteinfo esitlemisega, mida võiks juba käsitleda reklaamina - nt jaoturite peal või kassapidaja juures on suured reklaamplakatid jne,» kommenteeris Virkus.

Eelnõus välja toodud riigisisene tubakatoodete kaugmüügi keeld tähendab seda, et kui varem sai näiteks e-sigaretti osta ka interneti teel Eesti internetipoodidest, siis eelnõu jõustumisel sellist võimalust enam ei ole. Tubakatoodete ostmiseks tuleb minna poodi kohapeale.

Eelnõu toob muudatusi ka välismaalt saabuvate tubakatoodetega seotud toodete märgistuse osas. Näiteks, kui praegune seaduse sõnastus ei võimalda tuua näiteks liikuvas pagasis kaasa tubakatootega seonduvat toodet, mis ei vasta Eesti tubakaseaduse nõuetele, siis tulevikus võib seda mitteärilisel eesmärgil teha.

«Ehk kui ma ostan nt Hiinast kohapealt e-sigareti täitevedeliku ja võtan selle enda pagasis kaasa, siis sellel ei pea olema peal eestikeelset terviseohu hoiatust ja see ei pea vastama Eesti nõuetele,» selgitas Virkus.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles