Vähki põdenud inimesed on suurema tõenäosusega ülekaalulised

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Liis Treimann

Eriti ilmnes seos vähi ja ülekaalulisuse vahel soolevähki ja rinnavähki põdenud inimeste hulgas.

Juulis avaldatud Columbia ülikooli teadlaste uuring näitab esimest korda, kuidas USA vähki põdenud patsientide hulgas esineb ülekaalulisust rohkem kui rahvastikus üldiselt. Tulemused avaldas ajakiri Journal of Clinical Oncology. 

Kokku vaatas uurimisrühm läbi 538 969 18-85 aastaste inimeste andmed, mis pärinesid 1997 – 2014 aastal läbi viidud riiklikust terviseuuringust. Ülekaalulisena läksid kirja inimesed, kelle kehamassiindeks ületas 30 ning aasia rassi kuuluvate inimeste puhul 27. Uuritute hulgas oli nii vähki põdenud kui ka selle haigusega mitte kokku puutunud inimesi. Kui vähita inimeste seas tõusis ülekaaluliste osakaal 1997.aastast kuni 2014.aastani 21 %-lt 32%-ni, siis vähiga mitte kokkupuutunute hulgas olid samad näitajad 21% ja 29%.

32 447 vähki põdenute hulgas oli kõige rohkem inimesi jagu saanud just rinna-, eesnäärme- ja soolevähist. Sealjuures hakkas aga kõige suurem kehakaal silma soole-ja rinnavähki põdenud inimeste seas. Suurem ülekaaluliste arv oli ka vähki põdenud afroameeriklaste ja naiste seas.  

«Meie uuring tõigi välja need omadused, mille puhul risk ülekaalulisusele on vähki põdenud patsientide juures kõige suurem. See on oluline, sest nii saavad vähki ravivad arstid ja meditsiinitöötajad ka sellele küsimusele tähelepanu pöörata,» ütles uuringu juhtivautor, doktor Heather Greenlee.

Osaliselt selgitab seaduspära tõsiasi, et ka vähki ennast esineb rohkem. Siiski näitavad erinevused meeste, naiste ja rasside vahel, et rolli mängivad ka muud tegurid, mis vajavad edasi uurimist-

Loe tulemuste kohta täpsemalt uuringut tutvustavast teadusartiklist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles