Vaata, kuidas kujundada harjumus lõunasöök tööle kaasa valmistada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valmistoit on poest või kohvikust küll kiirelt kättesaadav, kuid tõenäoliselt ongi mugavus selle ainukeseks plussiks. Siiski pole võimatu tekitada endas harjumus lõunasöök ise tööle kaasa teha.

Isetehtud lõunasöögi tööle kaasa võtmine tasub end ära, sest see on tunduvalt odavam ning mugavam kui süüa poest ostetud valmistoitu, vahendab CNN. Lisaks tead täpselt, mida oled omavalmistatud söögi sisse pannud, sest sageli sisaldab süütuna näiv poesalat või –kartulipuder palju kaloreid või ebatervislikke koostisosi (näiteks palmiõli).

Kuidas aga võtta end kokku ning luua harjumus toit kaasa teha? Töötajad, kes seda sageli teevad, on juhindunud järgmistest põhimõtetest.

Mõtle toidukorrad läbi. Selleks on kolm võimalust: tee paari järgneva päeva lõunasöögid juba varakult valmis, et saaksid vastavalt isule nende vahel valida; tee igal õhtul järgneva päeva lõuna valmis; või tõuse hommikul veidi varem ning valmista kõige värskem lõuna. Ühel puhul kolmest variandist leiad kindlasti hetke aega – mõni leiab näiteks, et on pühapäeval kõige produktiivsem ning saab ette valmistada mitu söögikorda, mõni aga kujundab endas harjumuse teha toit valmis samal ajal, mil teed õhtusöögi.

Jälgi toidujääke ja värskenda neid. Võib olla tüütu, kui teed õhtusöögi ning võtad sama toidu järgneval päeval kaasa. Samas väldid sellega kahtlemata toidu raiskuminekut. Selleks tee toidule hommikul väike värskendus – näiteks haki pasta sisse värskeid juurvilju või lisa teistsugune kaste. Nii muudad veidi toidu maitset ning saad ka ülejääkidest lahti.

Lihtsuses peitub võlu. Piirdu lihtsate, kergestivalmivate roogadega, et süvendada endas harjumust leida aeg ja tahe kokkamiseks. Näiteks piisab lõunaks täiesti riisist, portsust juurviljadest ja kanafileest – see täidab kõhtu ning tagab vajalikud toitained.

Tee tööpäevas paus. Ehk ongi soov korraks töölaua tagant lahkuda põhjuseks, miks sageli poes valmistoidu järel käid? Kui kontoris on köögi- või puhkenurk, püüa kaasavõetud lõunat süüa seal, et vältida söömise ajal töökirjade lugemist. Nii saad teha tööpäevas mõttepausi ning kolleegidega suhelda töövälistel teemadel.

Leia lõunasõber. Juhul kui mõni kolleeg teeb samuti ise toitu kaasa ning teil on sarnane maitse, võid vahelduse mõttes pakkuda, kas võiks proovida vaheldumisi lõunatamise varianti. Näiteks teeks kolleeg ühel päeval mõlemale lõuna ning järgmisel päeval kokkad sina kahele. Veendu enne, et kolleeg on usaldusväärne ja hea kokk.

Väike maiuspala. Paki endale lõunaga kaasa väike näiteks mõni ruuduke tumedat šokolaadi. Sellega väldid ootamatu magusaisu tekkimist, mille pärast poodi või kohvikusse jooksed.

Vaheldus on oluline. Vahel tõesti juhtub, et õhtul olid liiga hõivatud, et süüa teha ning hommikul magasid sisse või kutsub vahel sõber sind lõunal sushit sööma. Lisaks, kui kõrvalasuva kohviku salat on sulle väga meelepärane, siis luba seda endale aeg-ajalt. Võta eesmärgiks kodune lõuna kaasa teha näiteks kolmel korral nädalas, et saaksid vahelduse mõttes külastada oma lemmikkohvikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles