Haigus, mis ohustab unetuid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev hommikune väsimus võib viidata unehäiretele.
Pidev hommikune väsimus võib viidata unehäiretele. Foto: Alexey Ivanov/PantherMedia/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et unehäired ei ole mitte üksnes tüütud, vaid võivad endaga kaasa tuua ka ohtlikke tagajärgi.

Dirk Hermann ja Claudio Bassetti Berni ülikooli kliinikust analüüsisid sadu uuringudi, milles käsitletakse unega seotud küsimusi enne ja pärast insulti, kirjutab Welt. Luubi alla võeti muu hulgas mitu pikaajalist vaatlusuuringut. Tulemus, milleni teadlased jõudsid, ei ole unetute jaoks sugugi rahustav. Selgus, et nii liiga lühike kui ka liiga pikk öine uni toob endaga kaasa suurema insuldiriski, nii nagu ka unisus ja tavapärasest suurem unevajadus, mille korral inimene vajab ööpäevas und üle üheksa tunni.

«Uni on oluline aju taastumiseks,» selgitas Hermann. «Kui und häiritakse, siis segatakse ajus toimuvaid plastilisi protsesse. Need on näitlikult öeldes ajus toimuvad parandustööd.» Oluliselt suurendab insuldiriski näiteks uneapnoe, mis katkestab hingamist ja tõstab ka insuldi testkordse toimumise riski. Lisaks ajus toimuvate parandustööde häirumisele on selle põhjuseks uneapnoega kaasnev kõrgem vererõhk. Samas on teada, et uneapnoe ravi aitab insuldiriski oluliselt vähendada.

Hermanni sõnul ei tohiks arstid unehäireid käsitleda tähtsusetute psüühiliste häiretena. Muidu terve inimese jaoks on unehäire suur koormus, mis mõjutab kortisooli ja teiste stressihormoonide kaudu ka veresooni. See on nii ka siis, kui inimene magab liiga kaua. «Sageli magavad kauamagajad väga pealiskaudselt. Nende uni on katkendlik,» rääkis Hermann. Seetõttu jääb neil inimestel puudu sügavast unest. Kuid üksnes sügav uni aitab taastuda ja kaitseb aju.

Seega peaksid kõik halvasti magajad kurbade tagajärgede vältimiseks õigel ajal arsti jurde minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles