Uuring: abort ei tõsta depressiooni riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Abordi tegemine peab ilmselt raske otsus olema, kuid värske uuringu järgi ei suurenda abort siiski psühholoogiliste probleemide riski.
 

Taani teadlased jõudsid järeldusele, et vastupidiselt mõningate abordivastaste aktivistide väitele, ei lange naised abordi tegemise järel depressiooni või posttraumaatilise stressi küüsi, vahendas Time.com.

Juhtautor Trine Munk-Olseni sõnul peaks naised teadma, et pärast aborti ei suurene psüühiliste probleemide risk. Uurijad tuginesid kodanike haiguslugude riiklikule registrile, mis hõlmas 365550 teismelise ja naise andmeid, kes olid aastatel 1995 kuni 2007 aborti teinud või esimese lapse ilmale toonud.

Vaadeldud 12 aasta jooksul tegid aborti 84620 naist ning lapse sünnitas rohkem kui kolm korda suurem hulk naisi. Statistika abil analüüsiti vaimse tervisega seotud arstivisiite enne ja pärast aborti või sünnitust. Uuringus osalenud naised ei kannatanud psühhiaatriliste häirete all, mis oleksid nõudnud hospidaliseerimist.

Huvitaval kombel hõlmasid abordi kasuks otsustanud naiste haiguslood rohkem psühhiaatrilisi häireid kui sünnitajate puhul. Andmete järgi pärinesid esimesed madalama sissetulekuga peredest ning jäid suurema tõenäosusega tahtmatult rasedaks.

Siiski ei tinginud abort naiste suurenenud visiitide arvu vaimse tervisega seoses – neist üks protsent oli psühhiaatrilist abi otsinud üheksa kuud enne aborti ning 1,5 protsenti tegid seda pärast.

Uuring ei selgitanud psühholoogilisi tagajärgi naistele, kes raseduse hilises perioodis katkestasid – näiteks loote anomaaliate tõttu. Vaadeldi ainult esimesel trimestril tehtud aborte, kuna Taanis on abort pärast 12 rasedusnädalat keelatud.

Mis psühhiaatriliste probleemide arvukust tõstis? Beebid. Aasta jooksul pärast esiklapse sündi raviti psüholoogilisi probleeme seitsmel naisel tuhandest. Võrdluseks: enne last oli see vahekord neli naist tuhandele.

Taani uuringu – mida aitas osaliselt rahastada abordiõiguse eest seisev sihtasutus – tulemused kinnitasid 2008. aasta Ameerika psühholoogide assotsiatsiooni ülevaadet, mis ei leidnud abordi ja vaimse tervise probleemide vahelist seost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles