Oluline moodus, kuidas kanep mõjub naistele teisiti kui meestele

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuna üha rohkem USA osariike on meditsiinilise kanepi legaliseerinud, otsivad ka ettevõtted, kuidas selle pealt rohkem tulu teenida. Seal, kus lubatud, on müügil ka kanepitooted naistele menstruatsioonivalu leevendamiseks, kuid uus uuring näitab, et need ei pruugi naisi palju aidata.

Väljaandes Drug and Alcohol Dependence avaldati uurimus, milles leiti, et mehed on kanepi valuvaigistava toime suhtes tundlikumad kui naised. Uuring koosnes kahest katsest, millest esimeses kasteti katses osalejate käsi pärast kanepi suitsetamist jääkülma vette. Järeldusi valutundlikkuse kohta tehti selle põhjal, kui kiiresti käsi veest välja tõmmati ning mida osalejad ise valu tundmise kohta märkisid, vahendab Galmour.

Teises katses anti osalejatele suitsetada kanepit. Kuigi meestel tänu sellele ebamugavustunne vähenes, siis naistel mitte. Uuringu autorite sõnul on soost sõltuvad erinevused kanepi valuvaigistava toime uurimisel väga olulised ja neid tuleks põhjalikumalt uurida, sest tooteid sel eesmärgil juba müüakse. Näiteks toodab sellised vahendeid naistele Whoopi Goldberg ning ettevõte Foria pakub kanepitampoone, mis leevendavad menstruaalkrampe, kuid ei tekita narkojoovet.

Uuringu juhi Ziva D. Cooperi sõnul ei tähenda nende leitud tulemused, et naised siiski ei saaks tarvitada kanepit sisaldavaid tooteid valuvaigistina kas menstruatsioonivalude või teiste valude leevendamiseks, sest naiste tundlikkus kanepi suhtes väheneb kiiremini kui meestel, kuid uuringus osalesid naised, kes on regulaarsed kanepisuitsetajad. Seega pole kindel, et eelmainitud tooted ei toimiks, kuid neid tuleb põhjalikumalt uurida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles