Soovitusi maitsetaimede kasvatamiseks talvisel aknalaual

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsetaimed.
Maitsetaimed. Foto: Tõnu Talivee / Õhtuleht

Tubastes tingimustes võib aknalaual kasvatada peaaegu kõiki maitsetaimi (rosmariin, basiilik, tüümian, estragon, till, pune, murulauk, meliss, naistenõges, piparmünt jt), peaasi et neile oleks tagatud vajalikud kasvutingimused.


Maitsetaimed on tervislik ja hõrk toidulisand ning nad sisaldavad organismile talvisel ajal väga vajalikke vitamiine. Maitsetaimi kasutades saab piirata ka soola ja teravate piprasegude kasutamist.

Külvamine ja kastmine

Maitsetaimede seemned külvatakse substraadiga täidetud tavalisse lillepotti, kasti või spetsiaalsesse aknalaua-minikasvuhoonesse. Enne külvama asumist tuleks mullapind külvinõus võimalikult siledaks vajutada. Sile mullapind on vajalik selleks, et kõik seemned satuksid ühele ja samale sügavusele, kui pärast külvamist seemneid mulla sisse pressitakse. Maitsetaimede seemneid ei ole üldiselt vaja substraadiga katta, piisab sisse vajutamisest. Kui aga pakendil on nõutud seemnete katmist, tuleb seda ka teha.

HEA MÕTE: Peale külvamise saab maitsetaimi aknalaual kasvatada veel teiselgi viisil: on võimalik osta juba potis valmis kasvatatud maitseroheline, istutada see kodus ümber suuremasse kasvunõusse ja pikendada tema tarbimisaega sellisel moel.

Maitsetaimede kastmisega peaks olema üsna hoolas, sest näiteks keskküttega korteris kuivab mullapind päris kiiresti kuiva õhu tõttu ära. Kõige asjalikum seemnete niisutamise viis on veepihustiga. Kastekannuga kastes tekib ülekastmise oht või uhutakse seemned sügavale mulda või ühte hunnikusse kokku. Lihtviisil saab külve kasta alles siis, kui nad on tärganud ja veidi suuremaks kasvanud.

Aseta külvinõule valgust läbi laskev katus

Pärast külvide niisutamist veepihustiga, tuleb külvinõule peale asetada valgust läbi laskev katus. Selleks võib olla kile, klaasitükk või klaasnõu. Spetsiaalsel aknalaua-kasvuhoonel on katus kaasas.

Külvide katmine õhukindla ja valgust läbi laskva katusega on vajalik selleks, et seemnete idanemise ajal oleks nende ümber konstantne õhuniiskus ja õhutemperatuur. Kui katusealune kipub liialt higiseks minema, tuleb katus korraks eemaldada, veepiiskadest kuivaks raputada ja siis uuesti tagasi asetada, nõnda välditakse külvinõu õhu liigniiskeks muutumist. Külvinõu katust ei panda tagasi enam siis, kui külvid on tärganud ja tugevalt rohetama hakanud.

Pikenda maitsetaimede aega

Maitsetaimed kõlbavad maitsestamiseks ja söömiseks kohe pärast tärkamist. Nende kasvule mõjub hästi, kui neid aeg-ajalt paari lehe kaupa hõrendada. Kui tahta, et aknalaual oleks pidevalt, kuni suure kevadeni välja, maitserohelist võtta, tuleks ühte ja sama maitsetaimeliiki külvata iga kahe-kolme nädala tagant uuesti. Maitsetaimede kasvatamiseks kasutatakse looduslikke komposte ja orgaanilisi väetisi, milliseid saab aianduskeskusest osta koos seemnetega.

Maitsetaimi armastavad süüa peale inimese veel kõiksugused loomkahjurid. Kõige levinumad kahjurputukad aknalaual on lehetäid ja kedriklestad. Maitsetaimi mõistagi ei mürgitata, taimesöödikud kas pestakse enne tarbimist taimedelt maha või loobutakse heast rohelisest hoopiski ja külvatakse uued.

Hea idee: ei maksaks ka unustada aegu vastu pidanud asjalikku toimetamist, kui pandi aknalauale kasvama mõned söögisibulad tervistava roheluse saamiseks. Söögisibulate roheliseks ajamiseks pole isegi mulda vaja, piisab ka lihtsalt taldrikust, mille põhja on asetatud niiskust hoidev materjal.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles