Terviseamet: me ei suru seagripivaktsiini kellelegi peale

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix.
Seagripivaktsiin Pandemrix. Foto: SCANPIX

Eestil on veel järel gripivaktsiini Pandemrix, mida seostatakse narkolepsia sagenemisega Põhjamaades, kuid ärevatest teadetest hoolimata selle hävitamisega ei kiirustata.

Terviseameti peadirektor Tiiu Aro rääkis Vikerraadiole antud hommikuintervjuus, et Pandemrixit on veel alles ning see aegub selle aasta novembris.

«Ega me teda kellelegi ka peale ei suru, las ta meil olla ootevalmis,» vastas Aro küsimusele, et kas keegi üldse julgeb nüüd seda vaktsiini endale süstida lasta.

Hommikul ETV saates «Terevisioon» esinenud terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar soovitas inimestel siiski gripi vastu vaktsineerida. «Ma soovitan ennast lasta sesoonse hooajalise gripi vastu vaktsineerida,» sõnas ta ja lisas, et selle hooaja gripivaktsiin on teistsuguse koostisega.

Aro sedastas veel, et kuigi Eestis on Pandemrixit saanud 10 300 inimest, ei ole meil tulnud teateid narkolepsiasse haigestumisest ning Eestis on narkolepsia diagnoos üldse üsna harv.

«On riike, kus teda esineb väga palju, näiteks Ameerika Ühendriikides on 2000 elaniku kohta üks haige,» märkis Aro.

Soomes, Islandil ja Rootsis ilmnenud haigestumuse suurenemise kohta ütles terviseameti juht, et seoseid on tõepoolest leidud, kuid lõplikku kinnitust tuleb veel oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles