Narkolepsiaga seostatud vaktsiini kasutamine peatati ka Eestis

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix, mida toodab GlaxoSmithKline.
Seagripivaktsiin Pandemrix, mida toodab GlaxoSmithKline. Foto: AFP / Scanpix

Sotsiaalministri otsusega peatas terviseamet seagripivaktsiini Pandemrix kasutamise, kuna see võib olla seotud narkolepsia sagenemisega Põhjamaades.

«Peatasime vaktsiini väljastamise kuni lõpliku selguse saabumiseni, kas konkreetne vaktsiin põhjustab lisaprobleeme või mitte,» kommenteeris minister Hanno Pevkur.

Pandemrixi müügiluba jääb praeguseks aga igal juhul kehtima, sest see kehtib kogu Euroopa Liidus ning selle andmise, muutmise ja peatamise või ka lõpetamise üle otsustab Euroopa Komisjon. 

Komisjoni otsuse jaoks on vaja ka Euroopa ravimiameti seisukohta ja praegu on amet öelnud, et vaktsiinist saadav kasu ületab võimalikud ohud. Uut hinnangut on oodata selle kuu jooksul.

Pevkur lisas veel, et inimestel on jätkuvalt võimalus end gripi vastu kaitsta. 

«Hooajalise gripi vaktsiinis on olemas kaitse erinevate gripi tüvede vastu ja terviseamet on andnud ka soovituse kasutada just hooajalist vaktsiini,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles