Tasub teada: milliseid sööke varuda pikaks rattasõiduks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratas.
Jalgratas. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui ees ootab mitmetunnine rattasõit, tasub varuda taskutesse nii värskeid kui ka kuivatatud puuvilju, mis annavad pingutuse ajal kiire energialaksu. Kui tegu on pikema sõiduga, võiks teha ka eraldi söögipausi.

Kiiremini, kaugemale ja rohkem on tavalised märksõnad, kui oled avastanud rattasõidu ning naudid seda kiiret arengut ja tunnet, mis sadulas tekib, kirjutab Bike-ID blogi.

Peaaegu igal sõidul on tunda, kuidas oleme muutunud paremaks ja osavamaks. On palju asju ja tegevusi, mida teha, kui tahad minna esimesele pikale sõidule, aga vaatame lähemalt toitumist. Keha vajab pika sõiduajal kütust ning üldiselt võib öelda, et kui enne sõitu on kõht täis, siis tund aega pole toiduga muret, küll aga võiks kaasas olla jook.

Piisab banaanist

Kui lähed 1-1,5tunnisele rahulikule sõidule, siis käitu lihtsalt - pole vaja tervet supermarketit või spordipoodi kaasa vedada, sest piisab näiteks müslibatoonistki. Head süsivesikuallikad on ka puuviljad. Eelistatuim on kindlasti banaan, mida on lihtne kaasa võtta ja mis mahub rattasärgi tagataskusse. Banaan tekitab täiskõhutunde ning hoiab energiataseme kauem üleval. Ka tasub mõni viil saia või leiba kilesse ja tasku panna, sest see hoiab nälja kenasti eemal.

Lihtsus ennekõike

Kahetunnised või pikemad sõidud vajavad natuke suuremat läbimõtlemist. Kui kogemus sellistel distantsidel puudub, siis alustuseks võta ühe batooni asemel kaasa kaks. Põhilised reeglid on samad, mis lühikese sõidu juures. Näiteks võta kaasa pakk datleid, mida on lihtne süüa ja kehal kerge omastada. Kui datlid oma võõrapärase päritolu pärast ei maitse, siis pista taskusse kummikommid, mis ei sula seal ära.

Mida pikem distants, seda rohkem varu toitu

Kui plaanis aega ratta seljas veeta pikemalt kui paar tundi, siis tuleb ka plaanimisele rohkem aega varuda. Kui lähed sõitma kolmeks tunniks, siis võiks toitumine näha välja selline: esimesel tunnil üks banaan ja siis juba iga 30 minuti tagant kas batoon, võileib või mõni muu meelepärane lisa. Võileib on hea soolane vahepala ja sobib hästi pikkadele sõitudele. Ei ole vaja hakata tegema eriti suuri ja uhkeid hommikuvõileibu, vaid piisab täiesti tavalisest vahepalast - näiteks pane kahe saiaviilu vahele kiht toorjuustu, viil sinki ning paki see kilesse.

Väike söögipaus pikal sõidupäeval

Enam kui neli tundi kestvatel sõitudel peaks arvestama väikese söögipausiga, sest keha vajab energiat ning miinuskuluga on enesetunne halb. Pikkadel sõidupäevadel võiks esimene peatus olla kolme tunni juures, näiteks mõnes tanklas või külapoes. Osta  meeleärane vahepala ning naudi seda. Teisel poolel sõidust toitu edasi targalt, hoides varud lähedal. Kommid ja kuivatatud puuviljad on parimad toidud, mida saab tarvitada kiirelt ja mugavalt rattal olles. Soovitame rosinaid, datleid, banaane, viigimarju ja aprikoose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles