Lugeja küsib: kas poemüüja võib nõuda lisapause, et jalgu puhata? (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Asusin tööle väikepoe klienditeenindajana. Tööpäeva kestus on 12 tundi ning enamiku ajast töötan üksinda. 30-minutilisel lõunavaheajal ning tualetis käimisel asendab mind samas kaubanduskeskuses meie teises poes töötav kolleeg. Varem oli siin leti taga tool, kus klientide puudumisel võis istuda ja puhata, kuid nüüd pole enam sedagi. Kas mul on õigus nõuda lisapuhkepause, et tagaruumis puhkamas käia? Ma ei kujuta küll ette, kuidas edaspidi siin tööl olla, kui kordagi istuda ei saa.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi.

Töötamine seistes või pidevalt ringi liikudes võib aja jooksul viia lihaste, kõõluste ja sidemete füüsilise ülekoormuseni, mille esmaseks tunnuseks on valu kehas. Püsivate tervisekahjustuste vältimiseks peab tööandja kohandama töö töötajale võimalikult sobivaks ning võimaldama tööpäeva või -vahetuse jooksul tööaja hulka arvatavad vaheajad.

Lihasväsimusest taastumiseks on mõistlik varustada töötamiskoht seljatoega töötooliga, millele on võimalik sobival ajal istuda. Sagedane on töökorraldus, milles iga kahe tunni töötamise järel saab töötaja puhata 10-15 minutit. Sobiva töökorralduse ja vaheaegade osas soovitame eelkõige rääkida tööandjaga, sest töötaja heaolu ning tervisekahjustuste tekke vältimine on otseselt ka tema huvides.

Kui tööandja peale seda ei korralda tööd ümber, võite pöörduda tööinspektsiooni ning esitada avaldus järelevalvemenetluse alustamiseks. Samuti on tööinspektsioonil plaanis oktoobris kontrollida kaubanduskeskusi Eesti eri paigus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles