Maailma ühe veidrama looma geen võib inimesi kiirguse eest kaitsta (1)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loimurid ehk tardigraadid on ühed maailma vastupidavamad loomad, kes kannatavad nii ekstreemseid temperatuure, surveid kui ka kiirgust.
Loimurid ehk tardigraadid on ühed maailma vastupidavamad loomad, kes kannatavad nii ekstreemseid temperatuure, surveid kui ka kiirgust. Foto: Scanpix/AFP

Ekstreemset kiirgust, temperatuure ja survet taluva tardigraadi võimet karmides tingimustes ellu jääda võib olla võimalik ka inimestele üle kanda.

Maailma sitkeimad loomad pole mitte massiivsed elevandid, Antarktika avarusi trotsivad pingviinid ega isegi kurikuulsad prussakad. Vähem kui millimeetri pikkused loimurid ehk tardigraadid suudavad ellu jääda isegi avakosmose vaenulikes tingimustes. Eluks ekstreemsetes tingimustes kohastunud loomade genoomi järjestanud jaapani teadlased näitavad nüüd, et loomakese valgud kaitsevad kiirguse eest ka inimese rakke.

''Peaaegu 40 protsenti tardigraadide geenidest on unikaalsed ehk neile ei leidu ülejäänud loomariigist head vastet. Seega on äärmiselt tõenäoline, et neile erakordse vastupidavuse andvad geenid on midagi neile ainuomast ja nad pole neid saanud näiteks horisontaalse geenitriivi tulemusel,'' sõnas uurimuse juhtivautor Takekazu Kunieda ERR Novaatorile antud intervjuus.

Loe lähemalt ERR Novaatori põhjalikust loost.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles