Tervise-ennetus erakondade valimisprogrammides

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodetavasti hakkab uus riigikogu koosseis ka tervise-ennetust arutama.
Loodetavasti hakkab uus riigikogu koosseis ka tervise-ennetust arutama. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kõik riigikogusse kandideerivad erakonnad märgivad oma valimisprogrammide tervishoidu puudutavas osas rohkem või vähem ära ka ennetustegevuse.


Toome ära väljavõtted erakondade valimisporgrammidest.

Reformierakond:
Lisaks inimeste endi panusele tuleb pakkuda neile paremat tervisekontrolli. Selleks tuleb suurendada korrapäraste tervisekontrollide mahtu nii lastele kui täiskasvanutele, samuti peab kasvama erinevate tervisejälgimis- ja sõelumisprogrammide hulk.

Keskerakond:
Profülaktika algab tulevase lapse vanemate koolitusest. Koolitervishoius viime kvalitatiivselt uuele tasemele süstemaatilise profülaktilise kontrolli, mis peab toimuma perearstide ja pediaatrite koostöös. Perearstide töös peame tähtsaks tervise edendamist ja haiguste profülaktikat, et varakult välja selgitada ini¬me¬se tervist kahjustavad faktorid ning võtta õigeaegselt kasutusele meetmed nende kõr¬valdamiseks.

IRL:
Enneaegsete surmade vähendamiseks on meie jaoks oluline ennetustegevus. Erilise tähelepanu all on südame-veresoonkonna haiguste, pahaloomuliste kasvajate ning õnnetusjuhtumite ning mürgistuste ennetamine. Peame vajalikuks suurendada lastetervise osakaalu riiklikes ennetusprogrammides.

Eestimaa Rohelised:
Tervise- ja turvalisuse audit peab muutuma kohustuslikuks. Seome tervise-edenduse, ennetuse, ravi, taastusravi ning hoolduse üheks tervikuks. Peame vajalikuks luua vabatahtlik terviselepingute süsteemi, millega patsient kohustub täitma oma tervisekava ning mille alusel ta saab soodustusi.

Rahvaliit:
Peame vajalikuks kahekordistada haiguste ennetamiseks ja õigeaegseks avastamiseks ning rahva tervisekäitumise parandamiseks tehtavaid investeeringuid, seada sisse kohustuslik tervisekontroll.

Sotsiaaldemokraatlik erakond:
Laiendame ja muudame efektiivsemaks HIVi ja AIDSi ennetustöö. Viime narkomaania ennetus- ja ravivõimalused vastavusse tegelike vajadustega. Töötame välja riikliku programmi võitluseks koolinoorte seas leviva alkoholismi ja narkomaaniaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles