Eesnäärmehädad võtavad seksiisu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi meestearst Kristo Ausmees ütles ajakirjale Tervis Pluss, et eesnäärmepõletik muudab päris kõvasti hormonaalset taset ja selle tagajärjel mehe seksuaalne huvi väheneb.

Eesnäärmehaigustega seotud kaebused on Ausmehe sõnul erinevad, kuid üks sagedasemaid on näiteks urineerimisvaevused; samuti ka valu munandites, alakõhus või peenises.

Eesnäärmehaiguste ärahoidmiseks on tähtis elada võimalikult tervislikult ning juba 25-aastaselt võiks mees kindlasti teha esimese kontrolli kas perearsti või meestearsti juures.

Pärast seda võiks tohtri sõnul kontrollis käia vähemalt iga viie aasta tagant ja pärast 45. eluaastat tihedamini, sest siis hakkavad kroonilised haigused avalduma ja edasist tervist mõjutama.

Samuti on Ausmehe sõnul oluline vältida külmetamist ja niiskust - nimelt võivad jalgade külmetamisest alguse saada väikevaagna põletikulised haigused.

«Noorematel meestel on põletikud seotud ka riskeeriva seksuaalkäitumisega: suguteede põletikud, seksuaalsel teel levivad infektsioonid on jäänud välja ravimata. 5-10 aasta pärast tekivad sellest vaevused, mille ravi on üsna keeruline,» märkis Ausmees.

Samuti tõi ta eesnäärmehaiguste puhul olulise ohutegurina välja ülekaalu - seda nii liigsest keharasvast tingitud seksihormoonide tasakaalustamatuse kui ka väikevaagna organite kehvema verevarustuse tõttu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles