Erakondade esindajad pooldavad alkoholi ostmise vanusepiirangu tõstmist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: SCANPIX

Eesti tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koja korraldatud alkoholi- ja tubakapoliitika teemalisel foorumil leidsid Eesti erakondade esindajad, et alkoholi ostmise vanusepiiri võiks selle tarbimise vähendamise eesmärgil tõsta.


Andrus Lipand tervisedenduskeskusest MTÜ Salutáre tõstatas foorumil küsimuse, et kui paljudes riikides on lubatud alkoholi osta näiteks 20- või 21-aasta vanuselt, siis miks ei oleks sama võimalik ka Eestis. «Kuidas me oleme suutnud sättida, et kasiino sissepääs on lubatud alles alates 21. eluaastast, see on samuti sõltuvusttekitava toimega, aga alkoholipudeli anname kätte 18-aastaselt? Kas te näete, et teie erakonnad võiks mõelda vanusepiiri tõstmise peale?,» esitas Lipand küsimuse erakondade esindajaile.

«Lühike vastus – jah,» oli erakonna Eestimaa Rohelised esindaja Aleksander Laane vastus napp.

SDE esindaja Ene Tomberg nägi vanusepiiri tõstmises samuti ühe võimalikku variandina: «Aga kindlasti ei ole see päris nii, et me kohe ütleme, et tänasest päevast enam ei müü. Me peame natuke tegema selgitustööd. Seda peab tegema ka lastevanemate hulgas, sest tänane 18-aastane elab oma boyfriendi või girlfriendiga, tal võib olla laps ja selle tõttu me peame minema järk-järgult, et ei tekiks kohe vastureaktsioon, mida me oleme näinud. See tähendab pikaajalist ettevalmistustööd.»

Eestimaa Rahvaliidu esindaja Mai Treial möönis, et vanusepiiri tõstmise vastu ei ole ka temal midagi – mida kaugemale saab vanusepiiri nihutada, seda tervisele kasulikum. Ka Keskerakonna esindaja Merike Martinson nõustus, et alkoholi müügi vanusepiirangu tõstmisega on võimalik aidata vähendada alkoholi kuritarvitamist.

Maret Maripuu Reformierakonnast jäi vanusepiiri tõstmise osas skeptiliseks: «Arvestades auditooriumit peaks ütlema, et ka mina toetan vanusepiiri võimalikult kaugele lükkamist, aga teate – ma ei usu sellesse. Ma arvan, et see on kergema vastupanu teed minek, kui me ütleme, et seeläbi saaks probleemi lahendatud. Tänasel päeval on alkoholi müük alaealistele keelatud, ometi, kui me vaatame neid tarbimise numbreid, on need õudusttekitavad. Mina paneksin kõige suurema rõhu järelvalvele, et saavutada see, et tõesti alaealine ei saaks alkoholi kätte ja siis mõtleks edasi.»

Kaia Iva IRL-ist tunnistas, et nende erakonna töödokumentides ei ole alkoholi ostmise vanusepiirangu tõstmist üldse kirjas: «Isiklik arvamus on, et vanusepiiri oleks hea tõsta, aga olen suhteliselt ühte meelt Maretiga, et ma ei tea, kas see on võluvits selles osas.»

Foorumi moderaator Anu Kasmel tervisedenduskeskusest MTÜ Salutáre selgitas, et näiteks kasiinosse ei lubata alla 21-aastaseid inimesi just seetõttu, et nad pole piisavalt küpsed. «Nad ei ole küpsed ka alkoholi jaoks, seda näitab väga hästi viimane soe ja mõnus pikk suvi, kus uppumissurmasid oli väga palju,» möönis ta ning lisas, et ligi 90 protsenti uppumissurmadest oli seotud alla 21-aastaste alkoholi tarbimisega.

Eesti Tervisedenduse Ühingu spetsialist Ülle Rüüson ütles teema lõpetuseks, et 18-aastane noor inimene on siiski veel 11. klassi laps: «Tegelikult on alkoholi ostjad need samad koolilapsed, kes siis ostavad endale ja oma koolikaaslastele. Nad võivad seda teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles