Stress ei mõjuta viljakusravi tulemust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas British Medical Journal avaldatud värske uurimuse järgi ei mõjuta emotsionaalne stress viljakusravi tulemust, kuigi levinud müüdi kohaselt võib stress üleüldse takistada naisel rasedaks jäämast.
 

Cardiffi ülikooli teadlased võtsid vaatluse alla 14 varasemat viljakusravi efektiivsust käsitlenud uuringut, mis hõlmasid kokku 3583 naist, kirjutab BBC.

Nende uuringute raames hinnati vaatlusaluste naiste stressitaset enne viljakusraviga alustamist. Stressitaseme hindamiseks kasutati tunnustatud psühholoogilisi meetodeid ning stressina käsitleti seejuuures ärevust, pinget ja depressiooni.

Teadlased tahtsid teada, kas naistel, kes olid enne viljakusravi algust stressis, oli teiste ravi saanud naistega võrreldes väiksem või suurem tõenäosus rasedaks jääda. Tulemused näitasid, et stressil polnud rasestumise tõenäosusele mingit mõju.

Uuringu juhtivautor, professor Jacky Boivin Cardiffi ülikoolist märkis, et tegemist on levinud müüdiga, mille kohaselt stressis olek vähendab viljakusravi efektiivsust. «Viljakusravi saavad naised, kes ei jää varakult rasedaks, süüdistavad end sageli stressamises ning mida kauem neil rasestumine ebaõnnestub, seda rohkem nad ka reaalselt stressi satuvad. See vaid annab müüdile jõudu juurde,» selgitas ta.

Samas arvas professor Boivin, et naised ei tohiks oma stressi ignoreerida: «Viljakusravi ise on stressitekitav. Naised ei tohiks stressis oleku tunnet ignoreerida - sest see võib tähendada ka seda, et nad ei jää oma ravi juurde.»

Nimelt jätab umbes kolmandik paaridest viljakusravi sellega kaasneva stressi tõttu pooleli ilma positiivseid tulemusi äraootamata.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles