Ootamatult saabunud libedus tõi traumapunkti hädalisi täis

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartlanna Raja kukkus täna ennelõunal libeduse tõttu ja pöördus traumapunkti. Kogu selle aja, mil perenaisel tuli olla erakorralise meditsiini osakonnas, ootas teda truult ustav sõber Rommi.
Tartlanna Raja kukkus täna ennelõunal libeduse tõttu ja pöördus traumapunkti. Kogu selle aja, mil perenaisel tuli olla erakorralise meditsiini osakonnas, ootas teda truult ustav sõber Rommi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ilmataadi vingerpussid muutsid eile õhtupoolikul linnatänavad salakavalalt libedaks. Esmapilgul võis see paljudele tartlastele märkamatuks jääda, sest lumi oli ära sulanud ja kõnniteed tundusid pealtnäha puhtad.

Seda arvas ka täna ennelõunal Tartu bussijaama juures liikunud tartlanna Raja, kel oli muu hulgas plaan turuhoones käia, et sealt üht-teist jõulukraami varuda. Turuhoonesse ta aga ei jõudnud, sest lendas bussijaama nurga peal siruli. Paarkümmend minutit hiljem oli ta traumapunktis.  

Raja rääkis, et pani linna tulles oma koerajalutamise saapad jalga ning tundis end linnatänavail kindlalt ega saanud aru, et teed on libedad. Korraga oli naine aga pikali maas ja tundis suurt valu. Natukene eemal bussi oodanud abivalmid noormehed aitasid Raja püsti, seejärel kutsus naine ise kiirabi. Kiirabitöötajate käest kuulis Raja, et neil oli hommikust peale väga palju tööd.

Esimest korda libedaga EMOs

Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonnas (EMO) tuli Rajal arstile pääsemiseks oodata umbes kaks tundi. Kokku kulus tal seal aga kolm tundi. Selgus, et luud on terved, kuid trauma tõttu tuli jalg siiski paariks nädalaks kipsi panna. Raja on ka varem EMOs käinud, aga esimest korda tuli tal sinna pöörduda libedaga kukkumise pärast.  

Kogu selle aja ootas ootesaalis Rajat ustav sõber, koer Rommi, keda naine aeg-ajalt ka vaatamas käis. Raja muretseski, et trauma tõttu ei või ta 24 tundi jala peale astuda, aga koer tahab ju väljas jalutamas käia.

TÜ kliinikumi avalike suhete juhi Kristi Taela sõnul on täna varahommikust kliinikumi arstidel käed tööd täis, sest tänavatele saabunud libedus tõi traumapunkti väga palju hädalisi. Kui kolmapäev oli traumapunktis täiesti tavapärane päev, siis täna kella 14ks päeval oli abi saama tulnud nelikümmend inimest, mis on Taela sõnul üsna suur hulk. 

Peamised hädad on libedaga kukkumine ning sellest põhjustatud randmepiirkonna ja hüppeliigese vigastused, mis vajasid enamjaolt käe-jala kipsipanekut. Järjekord traumapunktis on aga tavapärane ja keskmiseks ooteajaks umbes paar tundi.

Autojuhid on kohanenud

Libedus liiklusõnnetuste arvu viimastel päevadel suurendanud ei ole. Lõuna prefektuuri patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juht Alvar Pähkel usub, et autojuhid on ilmaoludega nüüdseks juba kohanenud ja talvised sõiduvõtted omaks võtnud, kohustuslikud talverehvid sõiduvahendile alla pannud ning varunud aega sihtkohta jõudmiseks.

Pähkel lisas, et teisipäeval Tartus korraldatud rehvireid andis kinnitust, et inimesed on teadvustanud korralike talverehvide tähtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles