Suhkrusöömine jätkub: Soome magusamaks ebaõnnestus

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Soomes loobutakse suuremast osast magusamaksust, sest toitumisasjatundjate sõnul oli maks liiga väike, et tarbijate harjumusi mõjutada - inimesed sõid suhkrurikkaid toite ikka edasi.

Soomes ligi viis aastat kehtinud magusamaksu uuringud näitasid, et maksustatud kommide, limonaadide ja jäätise tarbimine veidi vähenes, maksu alt välja jäänud küpsiste söömine aga suurenes, vahendas ERR uudisteportaal. Seetõttu võtsid soomlased vastu otsuse, et alates 1. jaanuarist jäävad magusamaksu alla vaid karastusjoogid.

Heli Tammivuori Soome toiduainetööstuse liidust ütles, et täpseid andmeid, kuidas uus maks magusate toodete ostmist mõjutas, tegelikult ei ole, aga toidutööstuste andmed näitavad, et nende tootegruppide ostmine on vähenenud.

Soome toiduainetööstuste kogemust kokku võttes tõi see tema sõnul kaasa administratiivseid kulusid ja vähendas teatud ettevõtete konkurentsivõimet, sest kõigile suhkrut sisaldavatele toodetele ju maksu ei seatud.

Inimesed sõid edasi just neid suhkrurikkaid tooteid (kooke, saiakesi, küpsiseid), mida toona ei maksustatud. Tammivuori arvates peaks maks olema suur ja hinnavahe väga tuntav, et maiustus ostmata jääks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles