Kümme mõjuvat põhjust, miks sisustada kodu toataimedega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tono Balaguer/Panther Media/Scanpix

Kui su varasem kokkupuude toataimedega on olnud napp ja need on alati ära surnud, et tähenda see, et sul poleks taimekasvatajana sugugi lootust. Proovi uuesti! Potilillede ja teiste toataimede kasvatamine on väga kasulik ja mõjutab kodust elu mitmel moel. 

Need aitavad sul lõõgastuda

Vaata vaid Aafrika liilia erelillasid kroonlehti ja ainuüksi see stimuleerib adrenaliini tootmist, kirjutab Good Housekeeping. Nii tunned end energilisemalt ja aju saab kätte rohkem hapnikku, mille mõju aitab sul lõõgastuda. 

Taimed niisutavad toaõhku

Selle asemel, et osta õhuniisutajat või panna radikale märga rätikut, leevendavad taimed keskküttest tingitud õhukuivust. Võta endale mõned sõnajalad, mis eraldavad piisavalt niiskust, et teha inimeselgi olemine mõnusamaks. 

Taimedel on tervendav mõju

Aaloed tunti vanas Egiptuses kui «surematuse taime» ja selle kasulikest omadustest ollakse vaimustuses ka tänapäeval. Aaloega hõõrumine aitab leevendada näiteks päikesepõletusest tekkinud valu. 

Taimed soodustavad loovust

Kui mõte ei jookse, mine botaanikaaeda jalutama. Värvilised lehed ja õied mõjuvad inspireerivalt ja mõjutavad kõiki enda ümber.

Taimedega koos elamine vähendab allergiaid

Kui sul tekib tubastes oludes kergesti tolmuallergia, too tuppa mitu tupsrohtliiliat. Selle vahva taime lehed imavad endasse allergeene (nagu ka tolmu) ja vähendavad juba paari päevaga koduõhus toksiine.

Taimed puhastavad õhku

Kui soovid, et su kodune õhk oleks tervislikum ja puhtam, ei ole sul vaja õhuvärskendajaid, vaid rohkem toataimi. Kõige tõhusamaks õhupuhastajaks on uuringute teel osutunud luuderohi. 

Taimed annavad energiat

Kuna punane on stimuleeriv värv, mis tõstab söögiisu ja annab energiat, tasub koju tuua suurte punaste õitega toalilli. Hiina igihaljas aglaoneema sobib suurepäraselt näiteks vannituppa, kus ta sind hommikul tervitab.

Taimed aitavad keskenduda

Ühest Ühendkuningriikide Põllumajandusülikooli uuringust selgus, et kui klassis oli palju toataimi, võtsid tudengid loengust oluliselt rohkem osa. Selliseid taimi, mis saaksid kontori hämarates ruumides hästi hakkama, on tegelikult väga palju. Üks neist on näiteks bambus, mis su töölaua kindlasti rõõmsamaks teeks. 

Taimed vähendavad stressi

Väljaandes Environmental Psychology avaldati uuring, mille järgi on õitsevatel toalilledel stressi maandav toime. Kui maadled ärevusega, võiks üks kaunis õitseja olla kas või igas toas. 

Toataimed pakuvad silmailu

Kui silmad on väsinud ja vajavad puhkust, pööra pilk arvutiekraanilt taimele jalase silmad pingest vabaks. Silmade lõõgastamine aitab ka silmahaigusi ennetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles