Viis põhjust, miks kuum kakao teeb tervisele head

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakao.
Kakao. Foto: Elina Manninen/ Panther Media/ Scanpix

Külmal talvepäeval on kuum kakao eriti mõnus ja kuigi võib jääda mulje, et see on maiustus, mis liigitub «patutoitude» nimekirja, on sel hoopis tervisele mitu head mõju. Joo terviseks!

Kakaopulbris on võimsaid antioksüdante, mis tulevad kasuks südame tervisele, insuliinitasemele ja mälule. Kõige parem ja olulisem põhjus kakao joomiseks on aga fakt, et see teeb tuju heaks, kirjutab Weather.

  1. Kakao on toitainerikas. Kakakaopulbris on tublisti kiudaineid ja rauda. Tumedas (vähemalt 70-protsendilises) šokolaadis on palju kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, kaaliumi, A- ja K-vitamiini.
  2. Kakaos on antioksüdante. Cornelli Ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et kakaos on kaks korda rohkem antioksüdante kui punases veinis ja kolm korda rohkem kui rohelises tees. On leitud, et antioksüdandid on tervisele kasulikud mitmel moel. Näiteks aitavad flavonoidid põletikke vähendada ja tulevad kasuks immuunsüsteemile. Ka on leitud, et neil võib olla seos pikema eluea, stabiilse kehakaalu ja vähi ennetamisega. Seejuures on aga oluline, et kakaopulber oleks vähe töödeldud ja šokolaad tume.
  3. Kakao tuleb kasuks südame tervisele. Kakao mõju südameveresoonkonnale on laiaulatuslik ja üldine, tänu millele aitab see vähendada infarkti ja rabanduse riski. Kõige selle eest saab tänada jälle kakao võimsaid antioksüdante flavonoide, mis aitavad alandada südamehaiguste riski, sest vähendavad vere hüübimist ja halva kolesterooli taset ning parandavad verevoolu.
  4. Kakao parandab mälu. 2013. aastal avaldati ajakirjas Neurology uuring, milles leiti, et kakao joomine turgutab mälu ja võib aidata Alzheimeri tõbe ära hoida. Kuna kakao parandab aju verevarustust, turgutab see mälu võimekust. Aasta hiljem avaldati väljaandes Nature Neuroscience teine uuring, mis tõestas, et kakao tarbimine suurendab kognitiivset funktsiooni. 
  5. Kakao teeb õnnelikuks. Peale selle, et kuum kakao maitseb hästi ja selle joomine on puhas nauding, on sel ka positiivne mõju ajule, vallandades neurotransmitterid, mis aiatavad vähendada stressi ning panevad sind end tundma mugavalt ja õnnelikult. Šokolaad tõstab tuju, sest see sisaldab kofeiini, tujutõstvat serotoniini ja lõõgastavat trüptofaani.

Selleks, et kakao oleks tervislikum, tee jook magustamata kakaopulbrist või 85-protsendilisest tumedast šokolaadist. Kui soovid ka rasva piirata, asenda lehmapiim mõne taimse piimaga. Peale suhkru saab jooki maitsestada ka mee või siirupiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles