Kümme asja, mis tulevad sulle tuttavad ette ainult siis, kui sul on menopaus

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Zlatan Durakovic / PantherMedia / Scanpix

Naisi on õnnistatud kehade diktatuuriga – kõigepealt peame me oma viljaka elu võitlema nädalate kaupa vahelduvate hormoonide mölluga, matma terve varanduse menstruatsiooni tõttu hügieenivahenditesse, mõnikord ka olema rasedad, sünnitama ja imetama ning kõige tagatipuks lõppeb see jama üldse mitte toreda menopausiga.

Telegraph on naiste kogemuste põhjal humoorikas võtmes pannud kokku nimekirja asjadest, mis tulevad tuttavad ette vaid nendele naistele, kellel on menopaus.

  1. Sa ei suuda enam kõikide pallidega korraga žongleerida. Kui aus olla, ei mäletagi sa, kuhu kõik pallid said. Külmikusse? Jäid autosse? On need käekotis koos su fööniga, nagu avastasid eelmisel nädalal? Paistab, et su elu on üks pidev kadunud prillide otsimine, mille sa lõpuks avastad loomulikult enda pealaelt.
  2. Köök tekitab sinus ühtäkki segadust. Pärast menopausiealiseks saamist tuleb sul ilmselt harjuda, et kõrvetad tihti söögi ära, kuid loodetavasti keegi su perekonnast ei tee su kokandusoskuste languse kohta ühtegi märkust, kuna nad ilmselt kardavad, et sel puhul sa lihtsalt jookseks nuttes minema või karjuks nende peale.
  3. Sa oled tavaliselt niikuinii liiga väsinud, et süüa teha. Energiat jagub väga vähe üldse kõigeks, seega eelistad kokkamise asemel sööki koju tellida. Aga seegi on raske, sest pead tegema otsuse – kui paned mööda ja toit on liiga soolane, tähendab see hiljem piinavat võitlust kuumahoogudega.
  4. Sa harjud elama pidevas meelehärmiseisundis. Kõik on ärritav – järjekorrad, tänaval undav autoalarm, asfaldil vedelev prügi. Vahel plahvatad sa ka kõige leebema märkuse peale, mis ei olnud loomulikult kuidagi mõeldud sind ärritama.
  5. Lugemisprillid saavad tähtsaks aksessuaariks. Seda isegi mitte niivõrd nägemise languse tõttu, vaid et varjata paiste nutetud silmi. Kõikuvad hormoonid põhjustavad pidevaid pisaraid, kõik ajab nuuksuma. Tööl tahaksid sa enamjao ajast veeta keras laua all, kuniks menopaus on möödas.
  6. Öine aeg pole enam magamiseks. Insomnia raudses haardes vähkred sa voodis, higistad, väänad oma rahutuid jäsemeid ja muretsed maailma saatuse pärast. Und saad alles koidikul.
  7. Sa muutud küttesõltlaseks. Kunagi pidid sa termostaadil või ahjudel silma peal hoidma laste tõttu – ega tuba beebi jaoks liiga külm pole? Nüüd aga on ülioluline, et toatemperatuur oleks täpselt tuunitud sulle sobivaks (sest muidu sa higistad end haigeks või külmetad surnuks, see peab olema täpselt õige!) ja kui keegi julgeb õhksoojuspumba temperatuuri muuta, on kuri karjas.
  8. On normaalne, et sa kõnnid ringi, mustjas karvake lõual turritamas. Kust see tuli? Kes ta siia kutsus? Eile seda veel siin ei kasvanud, sa oled selles kindel.
  9. Samuti harjud sa juustega, mis on kui kuivanud õled. Kehast kaob niiskus sekunditega, pole vahet, kas sa valad pähe kas või terve pudeli oliiviõli. Ka tundub, et juuksed on lõpetanud igasuguse kasvamise – keha paistab olevat suunanud kogu oma energia selleks, et su näole karvu kasvatada.
  10. Sa jälestad kõiki neid, kes väidavad, et tänu menopausile on nad justkui «uuesti sündinud». Aga kui asja positiivselt vaadata, on sul nüüd alati põhjus, miks sa nutad, karjud, vea teed või irratsionaalselt käitud. Nii et võta lõdvalt ja vala endale üks klaasike veini. Kui sulle muidugi meenub, kuhu sa korgitseri viimati panid. Vaata vannituppa.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles