Tervishoiusektori palgaläbirääkimised kukkusid läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tevishoiutöötajate streik mullu Tallinna lastehaiglas.
Tevishoiutöötajate streik mullu Tallinna lastehaiglas. Foto: Mihkel Maripuu

Riiklik lepitaja otsustas neljapäeval lõpetada tervishoiusektori kollektiivlepingu sõlmimiseks toimunud lepitusmenetluse leppimist saavutamata.

Riiklik lepitaja lõpetas lepitusmenetluse Eesti Arstide Liidu, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu, Eesti Õdede Liidu ja Eesti Haiglate Liidu, Eesti Kiirabi Liidu, Eesti Perearstide Seltsi vahel, seisab otsuses.

«See tähendab seda, et osapooled on nüüd vabad enda tegevustes,» ütles riikliku lepitaja kohusetäitja Henn Pärn. Ta rääkis, et hea oleks, kui osapooled ise kokkuleppeni jõuaks.

Baas, millelt tulemuseni jõuda, on riikliku lepitaja kohusetäitja hinnangul olemas. Kui kokkuleppeni ei jõuta, on võimalus uuesti lepitaja poole pöörduda. «Aga see raund on läbi,» märkis Pärn.

Otsuses tunnustas riikliku lepitaja kohusetäitja osapooli menetluse käigus tehtud töö eest. «Omavahel suudeti kokku leppida pikalt lahenduseta olnud töökoormuste ja puhkuste küsimused,» seisab otsuses.

«Riikliku lepitaja kohusetäitja peab oluliseks, et osapoolte vahel protsessi käigus tekkinud senisest suurem usaldus säiliks. Kahju on sellest, et kuigi pooled jõudsid alampalga küsimustes kokkuleppele, mis taganuks kahe aasta jooksul hooldajate ja õdede palgatõusu 20 protsendi ja arstidel kümne protsendi ulatuses, jääb kollektiivleping sõlmimata,» märkis Pärn otsuses.

Teisipäeval teatasid Eesti Arstide Liit, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit ning Eesti Õdede Liit ühispöördumises, et on nõus sõlmima kollektiivlepingu ainult siis, kui poliitikud võtavad konkreetsed kohustused arstiabi kättesaadavuse parandamiseks, senine pakkumine lükati aga tagasi.

Lisaks tervishoiutöötajatele lükkas teisipäeval riikliku lepitaja palgakokkuleppe pakkumise tagasi ka tööandjate esindaja Eesti Haiglate Liit, mille hinnangul ei ole tervishoiusektori rahastuse maht piisav.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul on tervisetöötajate valitsuse tasandi otsuseid eeldavad nõudmised palgaläbirääkimiste kontekstis kohatud; kollektiivleppe läbirääkimiste tuum on leppida kokku tervishoiutöötajate palkades ja töötingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles