Teadlased: e-sigarettide seos vähiga on tõepoolest väiksem

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarettidele üle läinud suitsetajate organismi uurimine näitas, et nende kehas oli vähki tekitavaid kemikaale palju vähem kui tavaliste suitsudega jätkajatel.
E-sigarettidele üle läinud suitsetajate organismi uurimine näitas, et nende kehas oli vähki tekitavaid kemikaale palju vähem kui tavaliste suitsudega jätkajatel. Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images

Värske uuring näitab, et võrreldes tavasuitsudega, tekitab e-sigarettide suitsetamine kehasse vähem vähki põhjustavaid kemikaale.

Nii näitas Londoni Ülikooli Kolledži teadlaste värske uuring, kus uuriti 181 suitsetaja uriini-ja süljeproove.  Võrreldes tavasuitsetajatega leiti vähemalt kuus kuud tagasi e-sigarettidele üle läinud suitsetajate organismist palju vähem vähki põhjustavaid kemikaale. Kopsuvähiga tugevalt seostatud kemikaali NNAL näitajad olid e-sigarettide kasutajate hulgas 97,5 protsenti madalamad kui tavasuitsetajate puhul. Lisaks sellele olid ka teised kantserogeenide näitajad nende seas madalamad, vahendas New Scientist.

Uuringu autorite sõnul näitab see, et vähemalt vähitekitajate kontekstis on e-sigarettide suitsetamine võrreldes tavasuitsudega tõepoolest ohutum.

Samas näitas aga eelmisel nädalal ilmunud teine uuring, et e-sigaretid võivad suurendada südamehaiguste riski. Seetõttu leiab osa spetsialiste, et e-sigaretid on siiski 30 kuni 50 protsendi ulatuses sama ohtlikud.

Loe põhjalikumalt SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles