Purustame müüte: kaheksa viisi, kuidas sa valesti duši all käid

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marc Jones / PantherMedia / Scanpix

Arvestades, et me kõik käime (loodetavasti) üsna sageli duši all, võiksime selles juba professionaalid olla. Aga tuleb välja, et duši all käimise kohta on liikvel üllatavalt palju valeinformatsiooni ja müüte.

HuffPost toob välja mõne müüdi, mida me enda teadmata järgime, ning lükkab need ümber.

Müüt 1. Nuustikud on seebitükist paremad. Hiljutine uuring tuvastas, et suurem osa ameeriklasi arvab, justkui oleks seebitükid kaetud bakteritega. Üks teine uuring aga tõestas, et üldiselt seebilt bakterid nahale edasi ei liigu, küll aga peaks olema mures nuustikute pärast – need poorsest materjalist niiskes keskkonnas «elavad» esemed on bakterite paradiis. Nuustikut tuleks pesta või siis regulaarselt vahetada.

Müüt 2. Kuum vesi on parim. Dermatoloogid kuuma duši all nautlemist ei soovita, kuigi see võib mõnus tunduda. Pigem soovitatakse leiget vett, kuna kuum vesi eemaldab nahalt loomuliku rasukihi.

Müüt 3. Mida kauem, seda parem. Pole midagi halba selles, kui aeg-ajalt pikemat dušši naudid, aga nagu kuuma veegagi eemaldad nõnda nahalt loomuliku rasukihi. Sama kehtib ka vannide kohta – need olgu pigem mõõdukad, nii aja kui ka temperatuuri mõttes.

Müüt 4. Veetemperatuur mõjutab nahapoore. Oled ehk kuulnud, et kuum vesi avab poorid ja külm sulgeb. Dermatoloog Tsippora Shainhouse aga kinnitab, et pooride suurus on geneetiline ega muutu, vahet pole, kas oled duši all või mitte. Kui su nahk on pärast pesu vähem punetav, siis on asi ilmselt veresoonte ahenemises.

Müüt 5. Duši all peaks käima hommikuti. Tegelikult on asi isiklikus eelistuses – hommikul võib külm vesi olla heaks äratajaks. Dermatoloogid aga soovitavad võtta dušši õhtuti, kuna nii eemaldad nahalt sinna päeva jooksul kogunenud mustuse. Muide, ka antiperspiranti või deodoranti soovitatakse peale kanda just õhtuti.

Müüt 6. Kuivatama peaks rätikuga naksakalt hõõrudes. Pigem püüa hõõrumist vältida, kuna see ärritab nahka. Kasuta parem patsutavat liigutust, et üleliigne niiskus eemaldada.

Müüt 7. Kreemitada tuleks kuiva nahka. Vastupidi – kui sa kreemitad veel niisket nahka, aitab see kreemil paremini imenduda. Ootamine aitab kaasa naha liigsele kuivusele.

Müüt 8. Sa peaksid käima duši all iga päev. Igapäevane dušitamine – nagu ka liiga pikad dušid – aitab kaasa naha kuivamisele. Kolmest päevast nädalas peaks piisama. Samuti ei peaks sa pesema pead iga päev, kuna eemaldad nii loomuliku rasukihi. Soovituslik on igapäevaselt pesta vaid kaenlaaluseid, jalgu ja teisi eriti mustaks saanud kehaosasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles