Õõvastav põhjus, miks tekivad kanale valged rasvaribad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Jan Zwoliński

Kanafilee on valgurikas ja rasvavaene, sobib paljudesse toitudesse ning on üsna soodsa hinnaga. Samas on kanaliha tootmine aja jooksul muutunud, mistõttu ei pruugigi kanaliha enam nii tervislik olla.

Viimasel ajal on poodides paljudel kanafilee tükkidel küljes valged rasvaribad, mille taga on tehislikes tingimustes peetavatel kanadel esinev haigus, kirjutab FoodBeast.

Haigust nimetataks müopaatiaks ning selle tulemuseks on rasva imbumine lihaskiududesse. See tähendab, et kana kaotab lihasmassi ning hakkab muutuma järjest rasvasemaks. Nii võib kana seitsmeprotsendiline rasvasisaldus suureneda kuni 21 protsendini. Seega ei kannata pelgalt kana kvaliteet, vaid ka toiteväärtus.

Eelmisel aastal avaldati uuring, mis viitas, et rasvaribadel on kana kvaliteedile kahjulik efekt. See mõjutab muu hulgas ka kanaliha imamisvõimet, mis tähendab, et kana ei omasta enam väga hästi marinaade ning kipub küpsetamisel kuivaks muutuma. Lisaks leiti, et rasvaribade esinemine on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud: 285 testitud linnust oli 96 protsendil filee küljes valged ribad.

Tõenäolisemalt juhtub see tehislikus keskkonnas kasvavate kanadega, kellele antakse sööta, mis kasvatab kanad võimalikult kiiresti suureks, et neist oleks võimalik kiiremini liha saada. Kes soovib sellise kana söömist vältida, peaks eelistama vabaltpeetavate kanade liha, mille turuosa on siiski kahjuks üsna väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles