Ebola epideemia põhjustasid peamiselt vaid kolm protsenti nakatunutest

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajad Ebola ohvrit matmas.
Tervishoiutöötajad Ebola ohvrit matmas. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

Värsked teadustulemused näitavad, et kaks kolmandikku Ebola nakatusjuhtudest levis vaid kolme protsendi nakatunu kaudu.

2014 – 2015 aasta Ebola epideemia jooksul nakatus selle viirusega üle 28 600 inimese ning elu kaotas 11 300 inimest. Viiruse puhul märkis olulist rolli selle kiire levik. Ameerika Ühendriikide Teaduste Akadeemia Toimetistes avaldatud uuringutulemused näitavad aga, et ligi kaks kolmandikku nakatumistest saab kirjutada üksnes kolme protsendi nakatunute arvele, kes viirust peamiselt levitasid – tegu on nii-öelda superlevitajatega.

Uuringus analüüsiti Sierra Leone pealinna Freetowni ja selle linna ümbruses registreeritud nakkusjuhte. Andmed võimaldasid aru saada kui palju teisi konkreetne inimene nakatas. Uuringu viisid läbi USA ja Briti ülikoolide teadlased. Uurimus näitas, et kõige sagedamini olid superlevitajad kas alla 15-aastased lapsed või siis üle 45-aastased täiskasvanud. Uuringu autorite sõnul võib põhjus peituda tõsiasjas, et nii lapsed kui ka vanemad inimesed vajavad hoolitsust ja nii puutuvad teised nendega palju kokku. Analüüs näitas sedagi, et enamik nakatumisi toimus 2,51 kilomeetri raadiusel alal.

Superlevitajate nähtus pole aga omane üksnes Ebolale, sama muster ilmnes ka näiteks SARSi (Ägeda Respiratoorse Sündroom) levimise juures.

Superlevitajate omaduste uurimine aitab tulevikus epideemiate levikut paremini pidurdada. Käesoleva uuringu põhjal tasuks viiruste puhul eriti silma peal hoida nakatunud lastel. 

Lääne-Aafrika Ebola epideemia 

Viimane Ebola epideemia algas 2013. Guineas. Viirus levis kiiresti ka Libeeriasse ja Sierra Leonesse ning väiksemal määral teistesse Aafrika riikidesse. Epideemia kestis kuni 2016. aasta märtsini. Kokku nakatus viirusesse teadaolevalt 28 657 inimest.

Ebola on peamiselt Aafrikas esinev viirus, mis põhjustab ravimatut, enamasti surmaga lõppevat haigust. Ehkki Ebola ei levi õhk-piisknakkusena, oli nakkusjuhte palju, sest Lääne-Aafrika kohalik tervishoiuvõimekus oli väga nõrk, samuti olid inimestel väärarusaamad haigusest ja negatiivne suhtumine ametivõimudesse.

2013. aastal alanud epideemia levis nii kiiresti, sest see sai alguse Guineast Guéckédou külast, mis on Sierra-Leone, Libeeria ja Guinea vahelise piiri vahetus läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles