Uuring: paastumise matkimine aitab vähendada ohtlike haiguste riski

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumises suuremaid muudatusi tegemata on võimalik langetada eluohtlike haiguste ohtu. Selleks tuleb kõigest iga paari kuu järel teha viiepäevane eriline dieet, vahendab ERR Novaator.
Toitumises suuremaid muudatusi tegemata on võimalik langetada eluohtlike haiguste ohtu. Selleks tuleb kõigest iga paari kuu järel teha viiepäevane eriline dieet, vahendab ERR Novaator. Foto: Caro / Klaus Westermann / Scanpix

Toitumises suuremaid muudatusi tegemata on võimalik langetada eluohtlike haiguste ohtu. Selleks tuleb kõigest iga paari kuu järel teha viiepäevane eriline dieet, vahendab ERR Novaator.

Sellisele järeldusele jõudsid teadlased hiljutise uuringu järel, kus 71 täiskasvanut läbisid kolmetsüklilise madala kalorsusega “paastusarnase” dieedi. See oli uuringu teine faas ning uuringu käigus ilmnes mitmeid positiivseid mõjusid.

Dieet vähendas südameveresoonkonna ohutegureid, nende seas vererõhku, põletikutunnuseid (mida näitas C-reaktiivsed valgu tase), paastu ajal glükoosi taset ning nende hormoonide (IGF-1) hulka, mis mõjutavad ainevahetust. Muuhulgas vähenes ka katsealuste vööümbermõõt ja langes nende kaal, vähenes keharasva kogus, kuid mitte lihasmass.

Uuring ilmus ajakirjas Science Translational Medicine.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles