Lugeja küsib: kui suuri raskusi tohib töötaja tõsta? (3)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/ Florea Paul

«Töötan ettevõttes, kus minu tööülesandeks on kauba komplekteerimine ja üpris raskete kastide käsitsi teisaldamine. Kas töötajatele on ette nähtud suurim raskus, mida tohib käsitsi tõsta? Suur töökoormus tekitab mul valu kätes ja seljas,» kurtis lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi.

Raskuste käsitsi teisaldamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded on kehtestatud sotsiaalministri määruses, mille eesmärk on vähendada töötajate luu- ja lihaskonna ülekoormuse ja seljavigastuse riski. Suurimat teisaldamiseks lubatavat massi ei ole aga sätestatud.

Küll on määruse lisas juhend, millega saab hinnata riski töötaja tervisele. Tööandja peab jälgima, et teisaldatavad raskused ei ületaks töötajate eeldatavaid füüsilisi võimeid. Selleks tuleb riske hinnata ning kohandada teisaldustööd töötajale sobivaks. Kui töötaja leiab, et vaatamata tööandja juhiste täpsele täitmisele, on teisaldamine talle füüsiliselt liiga koormav, võib ta selle tegemisest keelduda, teatades otsusest tööandjale.

Toon näite teisaldustööst, mille käigus hoitakse või kantakse raskust üle viie tunni või üle 500 korra vahetuse jooksul. Raskust ei saa toetada vastu keha, tõstetakse enamasti kummargil asendis või on ülakeha kallutatud ette. Juhendi abil terviseriski hinnates on kümnekilose raskuse puhul ilmne füüsiline ülekoormus. Töö tuleb lõpetada kuni ümberkorralduste tegemiseni.

Samal tööl võib viiekiloste raskuste teisaldamisel füüsiline ülekoormus tekkida ka tugeval töötajal. Muuta tuleks töökorraldust ning kujundada töökoht ergonoomiliseks. Raskuste käsitsi teisaldamine võib põhjustada tervisekahjustuse ning lisaks peab tööandja töökohta kujundades ja tööd korraldades arvestama töö kestuse ja muude ohuteguriga. Koostöös on võimalik leida töötajale võimetekohane töökorraldus. 

Valu kätes ja seljas võib viidata tööga seotud ülekoormushaigusele. Seepärast soovitame pöörduda ettevõtte töökeskkonnaspetsialisti poole, kes tööga seotud haiguse kahtluse korral saab suunata teid töötervishoiuarsti juurde. Arsti ülesanne on anda hinnang töötaja terviseseisundile ning teha otsus töökeskkonna või -korralduse sobivuse kohta töötajale. Arst teeb sageli ka ettepanekuid töökeskkonna muutmiseks.

Võite soovitada tööandjale tööinspektsiooni tasuta nõustamisteenust, mille käigus annab konsultant nõu ettevõttes kohapeal. Ettevõtja saab kutsuda konsultandi kohale, kirjutades aadressil ti@ti.ee.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles