Keskmine oodatav eluiga murrab 2030. aastal 90 aasta piiri

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea naine
Lõuna-Korea naine Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Lõuna-Korea naistest saavad maailma esimesed inimesed, kelle keskmine oodatav eluiga ületab 90 piiri.

Nii näitab ajakirjas The Lancet avaldatud, WHO ja Londoni Imperial College'i värske uurimus, milles analüüsiti 35 riigi inimeste eluigas. Riikide seas torkab silma Lõuna-Korea, kus ainsana ületab naiste keskmine oodatav eluiga 2030. aastal 90 eluaasta piiri.

«Lõuna-Korea on palju asju õigesti teinud. Sealsetel inimestel on haridusele ja toidule küllaltki võrdne ligipääs ja see on nende tervisele hästi mõjunud. Lisaks saavad nad hästi hakkama kõrge vererõhu ohjeldamisega ja nende ülekaaluliste osakaal rahvastikus on üks maailma väiksemaid,» põhjendas BBC-le tulemusi üks uuringu autoreid, professor Majid Ezzati.

Ehkki Jaapan on aastaid hiilanud kõrgeima oodatava elueaga, lähevad uurimuse autorite sõnul Lõuna-Korea ja Prantsusmaa peagi Jaapanist mööda. Lisaks sellele hakkab lõhe meeste ja naiste eluea vahel üleüldiselt kahanema, sest ehkki ajalooliselt on mehed võtnud rohkem riske ning harrastanud alkoholitarbimist ja suitsetamist, pole vahe naistega taolise käitumise suhtes enam nii suur.

Negatiivselt paistab uuringust aga silma USA, millest võib 2030. aastal saada arenenud riikide hulgas lühima oodatava elueaga riik – uurimus ennustab nende meestele 80 ning naistele 83 aastat. Samad näitajad on Mehhikos ja Horvaatias.

«USA ühiskonnas on palju ebavõrdsust ja see mõjutab ka eluiga. Rääkimata tõsiasjast, et USA on ainus täielikult ilma universaalse tervisekindlustuseta riik,» selgitas Ezzati ning lisas, et halba olukorda USAs peegeldab asjaolugi, et see on esimene riik, mille inimesed enam keskmisest pikemaks ei kasva.

Loe põhjalikumalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles