Peamised toitumist puudutavad põhjused, miks väikelapsed hakkavad kaalus liigselt juurde võtma

Mai Maser
, Toitumisteadlane ja Tartu Ülikooli emeriitdotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Looduses on asjad korraldatud nii, et mõnede imetajate lapsed on kohe peale sündimist krapsud ja toimekad. Kahjuks või õnneks on inimlaps võrreldes teiste imetajatega kõige kauem emast sõltuv, kirjutab toitumisteadlane Mai Maser Lastekaitse Liidu ajakirjas Märka Last.

Emapiim katab lapse vee, valkude, rasvade, süsivesikute, mineraalainete ja mikroelementide vajaduse kuni tema kuuekuuseks saamiseni. Sellepärast ei ole vaja lisatoitu hakata andma enne neljandat elukuud harjutamise mõttes ja alates kuuendast elukuust on igapäevamenüüs lisatoit. Lisatoidu valik 1–3-aastaste menüüs määrab sageli toitumisharjumused isegi kogu eluks!

Lapse esimesel eluaastal vormitakse suur osa sellest, mida on oodata tulevikust. Siinjuures on toidul ja toitmisel täita ülisuur osa. See, kuidas last toidetakse esimesel eluaastal, avaldab väga suurt mõju kogu väikelapse perioodile.

Väga oluline on lapse esimese lisatoidu valimine ja kogu hilisem toitumine. Kui on lihtsalt suure isuga laps, siis võib teda kergesti üleliigselt toita, samuti ka siis, kui toit on liialt magus. Esimesteks lisatoitudeks peaks olema köögiviljapüree või teraviljapuder ning mitte puuvilja- või marjapüree. Kuna magus maitseb väikelapsele hästi, võib ta siis, kui saab midagi maitsvamat, hakata köögiviljadest ja putrudest keelduma. See aga viib ühekülgsele toitumiseni. Ülekaal tekib, kui toiduga saadakse rohkesti suhkrut, antakse juua magusaid jooke ja mahlasid ning süüakse ebaregulaarselt ja energiarikkaid toite.

Kui lapsevanem või -vanemad on ülekaalulised, siis on ka lapsel suur risk rasvuda. Sellepärast targad vanemad mõtlevad sellele, kuidas anda lapsele erisuguseid täisväärtuslikke toite ja jälgida, et energia saamine ja kulutamine oleks tasakaalus. Harva põhjustab ülekaalulisust pärilik eelsoodumus ning hoopis olulisem märk on pere vale elustiil: süüakse ja juuakse magusaid, rasvarikkaid sööke, jooke ning lastele antakse vähe liikumisvõimalust! Meeldiv ja rahulik on väikelapsega tegelemise ja mängimise asemel panna ta istuma televiisori ette multikaid vaatama.

1–3-aastastel lastel ja ka hilisemas elus võib kehakaalu suurenemine kulgeda periooditi. Üks esimesi vigasid, mida vanemad teevad, on see, kui väikelaps võtab mõni kuu kaalus vähem juurde ja otsekohe hakatakse pingutama suuremate toidukoguste pakkumisega. Kui vanemad annavad lapsele väikelastele mõeldud piimasegu, siis selle tegemise juures on oluline meeles pidada, et segu tuleb valmistada täpselt juhise järgi: piimasegupulber tuleb segada veega, mitte piimaga, ja anda seda lapsele nii palju, kui selles vanuses ja kehakaalus laps peaks saama.

Väga oluline on teada, et ka puuvilja- ja marjamahlad sisaldavad suhkruid ja need ei ole janujoogiks. Kui lastele anda palju juua lisatud suhkruga jooke, on samuti ülekaalu tekkeoht. Väikelaps, rääkimata veel imikust, ei vaja maiustusi: komme, küpsiseid, koogikesi ega muid maiustusi. Kui neid ei anna, siis väldime ka koolieas lastel liigset magusaisu. Magusavajaduse katavad kõige paremini puuviljad, marjad, kodust laadi keedised ja meie tüüpilised magustoidud, nagu puder kisselliga, kohupiimakreem marjadega, leivavorm puuviljadega. Sellistest magustoitudest imendub suhkur aeglasemalt kui magusatest jookidest ega tekita ülemäärast magusaisu.

Väga oluline on liikumisharjumuste kujundamine juba väga varakult. Niipea kui laps hakkab kõndima, laske tal ise esmalt käru taga ukerdada, siis aga juba käekõrval kõndida. See kõik kulutab energiat ja tugevdab last!

Televiisorit ei tohiks vaadata üldse vanuses alla kahe aasta, vanuses 2–4 aastat soovitatakse piirata ekraaniaega kuni ühe tunnini päevas. Hoidke väikelaps eemal ka arvutist nii kaua, kui võimalik! Määratlege televiisori vaatamise ajad. Pigem lugege väikelapsele raamatut ette. Harjumuste rubriiki kuulub ka see, et täiskasvanud ei vaataks söömise ajal televiisorit ja pühenduksid söögiajal söömisele.

Teada isutekitajad on suhkur, sool ja rasv. Sellest tulebki lähtuda väikelapse menüü koostamisel ja eelkõige mitte lisada soola väikelapse toidule. Samal põhjusel ei sobi väikelapsele suitsutatud ja soolatud tooted. Kui need hakkavad meeldima, siis lisaks soola halvale mõjule veresoonkonnale tekib kergesti ka ülesöömine.

Üks oluline tähelepanu vajav toidugrupp on piim ja piimatooted. Piim on väikelapsele oluline kaltsiumi, magneesiumi ning kasvamiseks vajamineva hästiimenduva täisväärtusliku valgu allikas.

Piima on vaja, seedehäirete vältimiseks võib alternatiiviks kasutada ka väikelastele mõeldud piimasegu. Väikelaps võiks piimatoodetest süüa ka kodujuustu ja kohupiima, kindlasti tuleks vältida aga magusaid piimatooteid: kohukesed, joogijogurtid, magusad kohupiimakreemid jm, mis on maiustamiseks ja ülekaalu põhjustajateks, kuna võtavad ära isu köögiviljatoidu järele! Näiteks klaas magustatud jogurtit võib sisaldada 5–6 teelusikatäit suhkrut ja seda on liiga palju! Sellise toiduga liialdatakse, ja kui laps ei liigu piisavalt, ongi tulemuseks ühekülgne toidulaud ja ülekaal. Tuleb meeles pidada, et joogijanu kustutamiseks sobib kõige paremini puhas vesi, seevastu mahlad ja teised magusad joogid ei aita lapsel janu kustutada. Piim ei sobi janujoogiks, kuna piim on toit.

Täisväärtuslikku valku saab väikelaps lisaks piimatoodetele munast, lihatoodetest ja kalast. Nendega tavaliselt ei liialdata ning laps reguleerib ise selliste toitude kogust enda isuga!

Tähtis on jälgida lapse kaalu ja kasvu dünaamikas, sest nii liiga väike kui ka suur kaalukasv võivad viidata juba olemasolevale või tekkida võivale tervisehäirele.

Selleks, et vältida väikelapsel ülekaalu teket PEA MEELES:

  • Kujunda head toitumisharjumused – väldi soola ja kasuta võimalikult vähe lisatud suhkrut.
  • Harjuta last juba imikueas köögiviljapüree või teraviljapudru ning kartuliga, sellega kujundad kasuliku harjumuse kogu eluks.
  • Magusad puuviljapüreed ja liigse lisatud suhkruga toidud ja joogid võivad olla ülekaalu põhjustajad.
  • Janu kustutamiseks sobib puhas vesi.
  • Piim ja jogurt on söök, mitte jook.
  • Väikelapse söögiajad olgu regulaarsed.
  • Sööge alati korralikult kaetud laua taga koos väikelapsega.
  • Ära sunni last sööma, sellest võib alguse saada liigsöömine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles