Haigekassa esitab politseile Tervise Abi OÜ kohta süüteoteate (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa logo.
Haigekassa logo. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eilne «Pealtnägija» paljastas, et Eesti suurim meditsiinitarvikute firma Tervise Abi OÜ esitas haigekassale võltsarveid ja teenis patsientide pealt kahtlustuse järgi isegi sadu tuhandeid eurosid. Haigekassa kavatseb hiljemalt homse päeva jooksul esitada politseile asja uurimiseks süüteoteate.

Kolmapäevaõhtune ETV saade «Pealtnägija» rääkis loo Tervise Abi OÜ poolt väidetavalt toime pandud mastaapsest pettusest. Dokumendid ja tunnistajad tõestasid, kuidas Eesti üks suurim meditsiinitarvikute firma esitas aastaid haigekassale võltsarveid ja teenis patsientide pealt alusetult arvestuslikult kokku kümneid ja mõnede hinnangul koguni sadu tuhandeid eurosid.

Saates avaldas Tervise Abi OÜ endine töötaja, et ettevõte ja sealhulgas ka tema ise selle töötajana, esitasid haigekassale aastaid võltsarveid. Skeem oli iseenesest lihtne. Kui arst inimesele abivahendi, olgu selleks siis ortoos või songavöö, välja kirjutab, ei ole seal kirjas, mis marki peaks toode olema. Toodete hinnavahe sõltuvalt kaubamärgist ja mudelist võib aga olla kümnekordne. Saate poole pöördunud naise sõnul müüdi inimesele tehasetoode, haigekassale esitati aga 90-protsendise hüvitise saamiseks arve kallile eritellimustootele. 

Tuntud advokaat Küllike Namm ütles «Pealtnägijale», et kogu süüdistuse näol on tegu väljamõeldisega. Tema sõnul olid võltsarved küll olemas, kuid tegu oli saate poole pöördunud naise isetegevusega ja just tema ongi kogu pettuse taga. Samas, välja petetud raha laekus siiski firma arvele. Naine, kes asja avalikustas, ei saanud kogu pettusest mingit kasu.

Haigekassa ravikindlustuse osakonna juhataja Erki Laidmäe rääkis, et Tervise Abi OÜ-d kontrolliti mõni aasta tagasi tavapärase järelevalve käigus. Silma jäi kallite eritellimusega abivahendite suur osakaal, kuid midagi muud kahtlast ei tuvastatud. Järgmisel aastal oli eritellimusega abivahendite osakaal arvetes viiendiku võrra väiksem.

Laidmäe reaktsioon olukorrale oli saatejuhi hinnangul üllatavalt leige. Ent Laidmäe lisas siiski, et haigekassa kontrollib firma dokumentatsiooni veelkord – ettevõttele esitatakse päring ja alles seejärel kaalutakse prokuratuuri pöördumist.

Loe lisaks: «Pealtnägija»: Eesti suurim meditsiinitarvikute firma tegeles suure pettusega

Uurimine selgitab, kas tulevikus koostöö jätkub

Postimees soovis lisakommentaare haigekassa juhilt Tanel Rossilt, tema asemel selgitas olukorda aga haigekassa pressiesindaja Liis Hinsberg, kelle sõnul teevad nad järeldused siis, kui uurimine on lõpetatud.

«Võtame juhtumi uurimist väga tõsiselt,» toonitas ta. 

Ehkki saatest jäi mulje, et haigekassa kontrollib esialgu iseseisvalt Tervise Abi OÜ tegevust ja alles seejärel otsustatakse õiguskaitseorganite poole pöördumine, kinnitas Hinsberg, et lisaks omapoolsele kontrollile esitab haigekassa jurist esimesel võimalusel politseisse süüteoteate. Seda hiljemalt homse päeva jooksul.

Haigekassani jõudis «Pealtnägija» info pettuskahtluse kohta möödunud nädalal. Seejärel algatas haigekassa selle esindaja kinnitusel kohe omapoolse täiendava kontrolli.

«Kontrollime põhjalikult kõiki meile saabuvaid signaale võimalike seadmete väljakirjutamise ja väljastamisega seotud rikkumiste osas. Juhul, kui avastame, et meile on tekitatud kahju, saame ettevõttele esitada tagasinõude,» selgitas Hinsberg.

Kui kontrolli järel on Tervise Abi OÜ-ga seoses rikkumised ja kahju selgeks tehtud, peab ettevõte haigekassale hüvitama kogu enamtasutud summa. Sõltuvalt rikkumisest tehakse ettevõttele hoiatus, nõutakse leppetrahvi või lõpetatakse leping.

Kuidas järelevalvet tehakse?

«Pealtnägijas» viidatud dokumendid puudutavad 2014. aastat. Samal aastal kontrollis haigekassa Tervise Abi OÜ-d tavapärase järelevalve käigus ja silma jäi kallite eritellimusega abivahendite suur osakaal, ei enamat. Lepingupartnerile tehti küll ettekirjutus, kuid seda põhjusel, et mõned dokumendid olid ebakorrektselt vormistatud.

Hinsberg selgitas, et haigekassa on kontrollinud ortopeedilisi tooteid soodustingimustel väljastavaid ettevõtteid kahe sihtvaliku käigus.

Esimese valimi periood oli 2014. aasta 1. jaanuarist 31. detsembrini – sellesse ajavahemikku jäävad ka «Pealtnägija» käsutuses olevad dokumendid. Toona sattus valimisse ka Tervise Abi OÜ, kuid nagu ülalpool mainitud, siis pettust ei avastatud, vaid ettekirjutus tehti vormistuslike vigade pärast dokumentides.

Sihtvalikus kontrollitakse dokumente juhuvalimi põhjal (ettevõtted valitakse juhuvalimiga –  toim) ehk püstitatakse hüpotees, näiteks esmaste varaste ortooside väljakirjutamise põhjendatus ja väljastamise õigsus, mida soovitakse kontrollida.

Esimese sihtvaliku järelkontroll viidi läbi mullu 1. jaanuarist 30. aprillini. Kontrolliti 14 ortoosimüüjat, kokku 400 dokumenti. Selle tulemusena nõudis haigekassa lepingutingimusi rikkunud ettevõtetelt enammakstud summana tagasi 4700 eurot. Ent kas ka Tervise Abi OÜ-lt midagi tagasi nõuti, seda haigekassa ei täpsusta.


Prokuratuur kontrollib ettevõtte kohta esitatud väiteid

Prokuratuur kavatseb kontrollida «Pealtnägija» loo detaile seoses Tervise Abi OÜ väidetava pettusega. «Prokuratuur kontrollib detaile ning tegutseb vastavalt seadusele,» teatas kommentaariks Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas enamat täpsustamata.

Postimees palus seoses väidetava pettusega kommenteeri ka sotsiaalministeeriumilt, kes ei ole aga antud küsimuses oma seisukohta kujundanud. 

«Meile teadaolevalt algatas haigekassa täiendava kontrolli. Kui kontrolli tulemusena on rikkumised ja kahju ulatus tuvastatud, siis on müüja kohustatud haigekassale hüvitama enamtasutud summa. Vajadusel esitab haigekassa ka politseile asja edasi uurimiseks süüteoteate,» vastas ministeeriumi kommunikatsiooninõunik Oskar Lepik.

Andmeid saab kontrollida riigiportaalis

Meeldetuletuseks. Riigiportaalis eesti.ee saavad kõik inimesed kontrollida meditsiiniseadmetega seotud andmeid ja võrrelda neid oma maksetšekiga. Kui seal on erisusi või tekib täiendavaid küsimusi andmete kohta, tuleks haigekassa poole pöörduda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles