Kaheksa kasvatusviga, mida isegi targad emad teevad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Oled sa esiklapse värske ema või on sinu juhtida igapäevaselt väike brigaad põngerjaid – igal juhul on raske meeles pidada kõiki neid häid ja vähem häid soovitusi, mida lapsevanematel teha soovitatakse.

Lifescript on aga välja toonud mõne vea, mida on vanematel igapäevaselt kõige raskem vältida.

  1. Lapsega voodi jagamine. Terviseasjatundjad soovitavad tungivalt imikud panna magama vanematest eraldi voodisse, et vältida hällisurma ohtu. Jah, beebi magagu samas toas, aga mitte samas voodis. Kuigi öine mähkmevahetus ja söötmine on mugavam, kui laps on su külje all, on siiski ohutum seda teha teistmoodi.
  2. Televiisorist lapsehoidja. Muidugi on mugav lapsed teleri ette istutada ning mõni hetk vaikust ja rahu nautida, aga ekspertide sõnul mõjuvad lapse arengule pärssivalt ka kõige õpetlikumad lastefilmid ja -saated. Spetsialistid soovitavad lapsed kuni teise eluaastani täielikult ekraanidest eemal hoida. Eelkooliealiste ekraaniaeg peaks piirduma päevas tunniga.
  3. Vaktsiinide edasilükkamine või nendest loobumine. Vaktsiinivastased usuvad, et vaktsiinid põhjustavad autismi ning lükkavad kaitsesüstide tegemise edasi või loobuvad neist sootuks. Tegelikult on tegemist eluohtliku veaga ja lapse vaktsiinidest ilma jätmisel sead sa ta tõsisesse ohtu nakatuda tõsiste tagajärgedega ja potentsiaalselt eluohtlikesse haigustesse. Lisaks on paljud uuringud tõestanud, et vaktsiinid ei põhjusta autismi.
  4. Lapsele voodisse piima- või mahlapudeli kaasa andmine. Ideaalne stsenaarium hambaaukude tekkeks! Asi on nii tõsine, et hiljaaegu pidi hambaarst Michael Ignelzi panema krooni 23-kuusele lapsele, kes oli terve elu õhtuti piima joonud ning kelle esihambad olid praktiliselt hävinenud. Piima ja mahla soovitab arst juua toiduaegadel, kui suus on rohkelt sülge, mis suhkruid neutraliseerib.
  5. Lapsega toiduriistade jagamine. Pole vist maailmas ema, kes poleks enne lapsele pudru andmist seda ise mekkinud, et kindlaks teha – ega see liiga kuum pole. Ning kes poleks maast lutti korjanud ja selle kiirelt enda suust läbi lasknud, kui kraani läheduses pole? Jällegi on tegemist suurepärase hambaauke tekitavate bakterite lapsele edasi andmise võimalusega, samuti rändavad nii lapse organismi teised pisikud. Turvalisem idee on maitsta ühe lusikaga ning olgu lapsel ikka enda oma. Lutid pese kraani all.
  6. Lapse toidukärusse «istutamine». Supermarketi ostukärud ei pruugi välja näha väga ohtlikud, kuid on – ainuüksi USAs lõpetab aastas 20 000 last vigastatult haiglas ning seda just toidukärust kukkumise tõttu. Seetõttu pane laps istuma vaid kärus selleks ette nähtud kohta ja võimalusel eelista üldse autokujulist lastekäru.
  7. Lapse «vaid minutiks» üksinda autosse jätmine. Laps jäi autos magama ja sul on vaja vaid enne kojuminekut poest kiirelt piim kaasa haarata? Sa ju teed kiirelt, mõtled sa, mis ikka juhtuda saab? Paljugi! USA statistika näitab, et alates aastast 1998 on keskmiselt 37 last aastas surnud autos ülekuumenemise tagajärjel. Umbes 18 protsendil juhtudest jäeti laps meelega autosse järelvalveta. Spetsialistide sõnul ei anna inimesed endale lihtsalt aru, kui kiirelt autos kuumaks läheb. 20 minutiga on autos sama palav kui ahjus ja kuna laste keha on väike, ei ole palju vaja, et põngerjas kuumarabanduse saaks.
  8. Lapsele mitte kiivri pähe panemine. Ta ju sõidab kõigest kolmerattalisega, võid sa mõelda ja end veenda, et midagi hullu ei saa juhtuda – kolmekas ju vaevalt ümber läheb! Kuid isegi nii madalalt kukkumine võib põhjustada raske vigastuse, ka siis, kui su laps ei pedaali. Kõik lapsed, kes sõidavad ükskõik milliste ratastega, peaksid alati kandma kiivrit! Lisaks kasvatab see neis harjumust kiivrit kanda ka hilisemas eas – võrdle seda harjumusega alati peale panna turvavöö.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles