Vaata, millised on kõige enam sõltuvust tekitavad toidud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätis.
Jäätis. Foto: Panther Media/Scanpix

Krõpsupakk või kommikott tühjeneb kiiremini kui ideaalis sooviksid? Mõlemad kuuluvad sõltuvust tekitavate toitude hulka ning sel on ka oma põhjus.

Toidusõltuvuste osas võiks välja tuua kuldse kolmiku: šokolaad, juust ja krõpsud, millest paljudel inimestel kunagi küllalt ei saa, kirjutab Reader’s Digest. Samas isu on üks asi, sõltuvus aga hoopis teine.

Kui satud mõnest toidust sõltuvusse, tuleb selles süüdistada aju, sest teatud toidud kutsuvad ajus esile dopamiini eraldumise, mis kutsub esile mõnutunde. Eriti kehtib see kõrge suhkru-, soola- või rasvasisaldusega toodete kohta. Sõltuvust tekitavad toidud sihivad seega aju naudingukeskust ning tekitavad tunde, et tahaks neid aina rohkem ja rohkem süüa.

Seitse kõige rohkem sõltuvust tekitavat toitu:

Šokolaad. Suhkrurikas maius tekitab ajule sarnase efekti nagu alkoholi ja teatud narkootikume tarbides.

Juust. Sisaldab rohkelt rasva ja kolesterooli, samuti piimavalgust eralduvat kasomorfiini, mis ergutab aju mõnutundekeskust ja suurendab isu.

Krõpsud. Olgu tegu kartuli- või maisikrõpsudega, ühtmoodi soolased ja samas rasvased on nad mõlemad.

Limonaad, jäätee jm suhkrused joogid. Kuna peale süsivesikute ja suhkru sellises jookides suuresti muid toitaineid pole, siis aitavad need samuti ajul dopamiini vabastada ja magusast sõõmust mõnu tunda.

Friikartulid. Krõbedad, soojad ja soolased – need kolm komponenti tekitavad süües eriti suure naudingu ning annavad sama signaali ka ajule, mis paneb neid aina enam tahtma.

Jäätis. Teadlaste arvates stimuleerib kreemjas ja ekstramagus jäätis aju sarnaselt narkootikumitele. Lisaks kui keha ja maitsemeeles harjuvad suure suhkrukogusega, võib inimene hakata seda aina enam ja enam tarbima maksimaalse suhkrukoguse saamiseks.

Pitsa. Krõbeda põhja ning rikkaliku täidisega pitsa tõstab kiirelt veresuhkrut ning kui see madalamale kukub, tekib veel suurem isu enama järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles