Teadlased avastasid preeklampsia riskile viitavad geenid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlastel on õnnestunud tuvastada geneetilised vead, mis tunduvad suurendavat lapseootel naise tõenäosust haigestuda potentsiaalselt eluohtlikku preeklampsiasse.

Preeklampsia on rasedusaegne seisund, millega kaasneb kõrge vererõhk ning neerude läbilaskvus valkudele. Selline probleem tekib keskmiselt neljal naisel sajast, kirjutab BBC.

Nüüd on aga USA teadlased St. Louisis asuvast Washingtoni ülikooli meditsiinikoolist avastanud, et osal juhtudest võib haigusliku seisundi tekkes süüdistada vigast DNAd. Nad analüüsisid enam kui 300 raseda naise DNAd.

Neist naistest 60 olid muidu täiesti terved naised, kes hospitaliseeriti ägeda preeklampsia tõttu. Ülejäänud 250 naist olid vaatluse all teiste tervisehäirete tõttu. Neist neljakümnel kujunes omakorda aja jooksul välja preeklampsia.

DNA analüüs tuvastas mõned geneetilised vead, mis esinesid viiel naisel 60st ägeda preeklampsiaga hospitaliseeritust ning seitsmel naisel 40st riskigruppi kuuluvast, kellel kujunes samuti välja preeklampsia.

Geenid, millest jutt käib, on seotud immuunvastuse regulatsiooniga ning teadlased usuvad, et see võib selgitada võimalikku seost preeklampsiaga.

Teadlased on varemgi kahtlustanud, et paljud preeklampsia juhtumid võivad olla tingitud probleemidest immuunsüsteemiga, kuna luupuse ja mõnede teiste autoimmuunhaiguste põdejatel on suurenenud preeklampsia risk.

Nüüd plaanivad teadlased uurida rasedate naiste puhul ka teisi geene.

Professor Basky Tilaganathan Briti kuninglikust sünnitusabiandjate ja günekoloogide kolledžist ütles, et selliste geenide kaudu, mida vaatles kõnealune uuring, saab tuvastada 10-15 protsenti preeklampsia juhtudest, küll aga võib avastatud seos aidata välja töötada uut ravi preeklampsia  ennetamiseks või edasilükkamiseks ning mõista, millal naine vajab tõsisemat järelevalvet.

Professor märkis, et praegu on haigusliku seisundi ainsaks peatamise viisiks lapse ilmaletoomine. See võib olla suhteliselt riskivaba lahendus, kui rasedus on oma loomulikule lõpule nii või naa lähedal, kuid võib olla riskantne, kui laps peaks veel olema enneaegne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles