Kuulsused ei ole toitumisnõustajad: aktiivsöe manustamine ei ole kasulik ega ka päris ohutu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Hollywoodi staaride eeskujul (ja nende aktiivse promo mõjul) on aktiivsöe tarbimise trend üha suurema hoo sisse saanud. Nüüd on seda peale looduslike deodorantide ja isetehtud hambapasta ka kõikvõimalikes segujookides, mille joomist Instagrami kuulsused agaralt edasi propageerivad. Kuigi süsi võib iluprotseduurideks sobida, ei ole sellest ekspertide sõnul erilist kasu keha puhastamiseks ja detox-paastudeks. Veelgi enam, see võib teha organismile kasu asemel pigem kahju.

See süsi, mida lisatakse tervisetoodetele, on põlenud orgaaniline aine, enamasti kas kookospähkli koored, turvas või puit. Aktiivsöe nimetus tuleb erilisest protsessist, mille käigus puutub süsi kõrge temperatuuri juures kokku gaasidega muutub väga poorseks. Need poorid imavad endasse mürkained, selgitab Self.

Aktiivsütt kasutatakse inimese raviks näiteks toidumürgituse või narkootikumide ja ravimite  üleannustamise korral, sest see seob hästi mürkained enne, kui need jõuavad seeduda. «Idee, et aktiivsüsi puhastab keha toksiinidest ei ole loogiline, sest see saab siduda vaid neid aineid, mis on maos või peensooles, mitte mingeid «toksiine», mis on mujal kehas,» märgib doktor Alissa Rumsey, kes on Ameerika Ühendriikides asuva Toitumisõpetuse Akadeemia pressiesindaja. Seetõttu sobib süsi neile, kelle seedesüsteem vajab puhastamist ja ei ole mingil moel kasulik neile, kes nädalavahetusel toidu ja joogiga liiale läksid.

Doktor Karen Ansel lisab omalt poolt, et selle tööga saavad väga hästi hakkama inimese enda maks ja neerud. «Esiteks lagundab toksiine ja jääkaineid maks, seejärel uhavad neerud need organismist välja,» ütleb ta. «Süsi toimib hoopis teisel meetodil, sidudes mürke, et need seedesüsteemis kunagi ei imendukski.»

Paha lugu on aga Anseli sõnul see, et aktiivsüsi seob ka vitamiine, mineraale ja fütotoitaineid, jättes keha hoopis halvemasse seisu, kui see oli varem. Samuti ei tohiks aktiivsütt tarbida koos ravimitega, sest söe toimel ei pruugi ravimid täielikult imenduda. Lisaks on olnud teateid sellest, et liigsel söetarbimisel võib tekkida sooltesse blokeeriv mass. Viimane ei ole küll laialdaselt kinnitust leidnud, aga siiski saab öelda, et oma tervise nimel ei maksa söejookidega liialdada, sest praeguseks ei ole nende toimet piisavalt uuritud ning me ei pruugi olla kõikidest ohtudest teadlikud. 

Kui juhtub, et sa oled mõnda aega söönud väga ebatervislikult ja tunned, et vajad mingit turgutust, siis soovitab Ansel mõni päev süüa vaid puhtaid toite, mis oleksid võimalikult vähe töödeldud ja ei sisaldaks palju lisaaineid. Söö rohkem puu- ja juurvilju ning joo korralikult vett. Kiudained tulevad seedimisele kasuks ja aitavad raskest tundest üle saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles