Mida peab teadma ravimitega reisimisel?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid ei tasuks lahtiselt kaasa võtta. Eelistada tuleks originaalpakendit.
Ravimeid ei tasuks lahtiselt kaasa võtta. Eelistada tuleks originaalpakendit. Foto: Panther Media / Scanpix / LightField Studios

Kuna paljudel inimestel tuleb reisile minnes kaasa võtta ka ravimeid, tasub olla teadlik, kuidas nendega käituda.

«Käsimüügiravimitega kehtib reegel, et ilma ravimiameti loata võib reisile kaasa võtta kümme eri nimetust ravimeid ja iga ravimit kuni viis jaemüügi pakendit,» rääkis ravimiameti juhtivspetsialist Malle Tiidelepp ETV telesaates «Terevisioon».

Retseptiravimitega läheb olukord keerulisemaks. Retseptiravimite puhul oleneb sellest, mis liiki ravimid on. Eri reeglid kehtivad juhul, kui on tegemist narkootiliste või psühhotroopsete ravimitega või tavaliste retseptiravimitega. Narkootilised või psühhotroopsed ravimid on näiteks uinutid, rahustid ja tugevad valuvaigistid. Kui on vajalik ravimiameti luba, siis tuleb esitada ravimiametile taotlus, mille blanketi leiab ameti kodulehelt ja mille saab digitaalselt allkirjastada.

Taotlus tuleks saata vähemalt viis tööpäeva enne reisi algust, sest siis on Tiidelepa sõnul kindel, et luba jõutakse õigel ajal välja anda. «Üldjuhul saadame inimesele postiga orginaalloa koju,» ütles ta. Postiga saadetakse seetõttu, et paljudes riikides elektroonseid lube ei aktsepteerita – nõutakse, et oleks paber värvilise pitseri ja allkirjaga. Ta lisas, et viimasel ajal kontrollitakse ravimiametiloa olemasolu aina rohkem.

Kui aga pole aega oodata viit päeva, näiteks tekib ootamatu tööreis, siis saadetakse ka e-mailiga. «Parem on see, kui on mingilgi kujul, kui see, et üldse midagi ei ole,» ütles Tiidelepp.

Ravimiamet soovitab võtta ravimid kaasa originaalpakendis. «Blistrileht on minimaalne pakend, mis peaks olema, sealt tablette välja võtta või üksikuid tablette lõigata ei soovitata. Põhjus on selles, et kui hakatakse kontrollima, ei ole võimalik tuvastada, mis ravimiga tegu on, kui kaasas on üksik lahtine tablett,» rääkis spetsialist.

Vaata pikemalt «Terevisiooni» videost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles