Tervisenõu: kas vitamiine tasub võtta? (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik eluviis on parem kui vitamiinid.
Tervislik eluviis on parem kui vitamiinid. Foto: PantherMedia / Scanpix / Vitalina Rybakova

Tänapäeva inimesi kimbutab sageli väsimus ning lihtne lahendus tundub lipata apteeki ja varuda endale igasuguseid toidulisandeid. On aga sel tegelikult ka mõtet?

Vastab perearst Karmen Joller:

Terve inimene ei pea vitamiine võtma. Ainus, mis meie laiuskraadil pika ja pimeda talve tõttu vajalik on, on D-vitamiin. Kui inimene toitub mitmekülgselt ja tervislikult, siis saab ta kõik vajalikud mineraalained ja vitamiinid toidust kätte. Ideaalis töötab immuunsüsteem tasakaalustatult: reageerib haigustekitajatele nii, et see reaktsioon organismile kahju ei tekita. 

Ülemiste hingamisteede viirushaigused (nn külmetushaigused) tabavad kergemini stressis organismi. Olgu selleks stressiks siis väga ebamugav, külm või kuum temperatuur, nälgimine, üleväsimus, psüühiline stress vms. Kui me soovime hoiduda nn külmetushaigustest, siis tuleb organismi stressitaset langetada.

Kuidas pidada vastu?

Kui organism on harjunud külma ja kuumaga ning temperatuurivahetustega, ei ole äkki kuuma või külma kätte sattumine enam stressi tekitav. See juhtub näiteks siis, kui inimene end karastab. Kui me toitume regulaarselt ja mitmekesiselt, siis on organismil olemas varu ka mõne näljapäeva jaoks. Kui me hoiame unerežiimi enam-vähem paigas ning oskame toime tulla psüühilise stressiga, on ka keha haigustekitajate suhtes vastupidavam.

Seega piisab tervislikust toidust, (värskes õhus) liikumisest, piisavast unest ja heast tujust. Kui kõik see on olemas, siis ei ole vaja juurde ühtegi vitamiini ega toidulisandit.

Mida teha, kui jääd haigeks?

Kui jääd haigeks, siis tuleb kindlasti kohe vähendada organismi stressitaset veelgi: anda kehale puhkust, et energia kuluks pigem haiguse ravimisele kui keha töös hoidmisele. Nii käitudes ei soodusta ka viiruse levikut. 


Loe ka:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles