Fitnessistaar Evelin Ainomäe: saa iga päev paremaks kui olid eile!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Liimandi
Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe

Head blogilugejad, käes aeg sellenädalase postituse jaoks ja seda ikka selleks, et jagada oma kogemusi, nippe, trikke ja muud infot minu enda parima vormi pingutuste osas.

Nagu teate, siis peale oma tippvormi ja maailmameistri võistlusi andsin endale puhkust, nautisin enam toitu ja jooki ja langetasin trennikoormust. Selle tulemusena võtsin korralikult juurde, noh nagu inimestele ikka omane – sööd rohkem kui kulutad ja varud talletatakse. Nüüd juba, nagu teile teada, pingutan mitmeid nädalaid selle nimel, et olla suveks saledam, pringim ja mahtuda kenasti riietusse, mis juba varsti kapist välja võtmist ootab.

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Tamming

Juba eelmine nädal hakkasin ka peegelpildis tulemusi märkama ning sellel nädalal olen tulemusega veelgi enam rahul. Seega ei anna alla ning liigun kenasti endale püsititatud eesmärgi suunas. Kui kõik edasi sama positiivselt jätkub, siis ei pea ma endas pettuma ja endale antud lubadus – keha taas supervormi viia, saab täidetud.

Nagu ikka siis taas väike tagasivaade, ülevaade, mida oma peki põletamise, keha trimmimise ja kaalu langetamise nimel teinud olen.

Kui mäletate , siis eelmine nädal pajatasin oma alustatud kuurist erinevate roheliste smuutidega. Lisaks sõin vaid juur- ja puuvilju ning ei tarbinud kohvi. Peale nädalast toortoidu ja smuutikuuri, hakkasin menüüsse lisama taas ka rohkem valku – nagu teate, siis olen suhteliselt suures sõltuvuses linnulihast ja kerge, enamasti aurutatud kanarinna filee ilmus smuutidele lisaks menüüsse tagasi. Seega toitusin viimase nädala endiselt väga puhtalt ja tervislikult – hommikuks mõni roheline smuuti banaani, spinati ja marjadega või hoopis tsitruseliste lisandite ja avokaadoga. (kui soovid ka järgi proovida, siis vaata retsepti eelmise nädala postitusest). Lõunaks aga kerge kanafilee värskete juurikatega. Õhtuks veel üks toitev ja rikkalikult vitamiine andev smuuti ja kui nälga vahepeal peale tuli – siis sõin porgandit, õuna või muud värsket ja krõmpsuvat. Smuutikuuri tulemuseks oli igapäevane kaalulangus 100 grammi kaupa, superhea ja kerge enesetunne ning kogu päeva jooksul mõnus energiline olek. Aga antud menüü oli ka kõhule äärmiselt mõnus – mitte iial ei tekkinud üle määra rasket tunnet- söödu sai kergesti keha poolt vajalikuks kütuseks kasutatud. Tundsin kuidas iga minu keharakk mind tänas ja olin kindel, et lõin oma organismile ideaalse keskkonna kevadiseks detox kuuriks ja tõesti – kevadväsimus on täiesti kadunud!

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

Kohvi lisasin küll peale nädalast pausi oma menüüsse tagasi, kuid ilmselt väiksemas koguses, kuna lihtsalt olin selle nädalaga juba hakanud kohvi joomise harjumust unustama. Seega minu järeldus oli, et mõõdukas koguses kohvi küll mulle kahju ei tee. Kui soovin, siis joon ja kui otseselt isu ei ole, siis teen parem mõne mõnusa rohelise- või hoopis taimetee.

Nüüd siis lisangi tasapisi taas liha menüüsse ning tarbin veidi ka piimatooteid – eelkõige kohupiima ja kodujuustu ning seejuures valin ikka madalama rasvasisaldusega võimaluste vahel.

Ja nüüd teile veel üks uudis – ilmselt minu postitusi lugedes tihti mõtlete kuidas siis üks või teine toit, mida tarbin ka maitseb? On see tõesti söödav või ilmselge õudusunenägu? Arvestades seda, et oma eelmisel aastal pea kogu aasta kestnud range võistlusdieediga pidin tihti ikka väga nutikas olema :kuidas toit tervislik, toitev kuid minimaalse kalorsusega oleks? Siis uskuge – eks mitmeidki huvitavaid retsepte sai välja töötatud. Ja teate – see kõik on ka tegelikult maitsev! Ei usu? Aga mine proovi järgi! Selle nädalal sai alustatud koostööd kohvik ISU-ga Pirital. Armsa perekohvikuga, kus pereema Ingrit küpsetab ja kokkab, tütar Bellinda aga rõõmsalt kliente teenindab ja perepoegki baristat teeb.

Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

Istusime ühel päeval Anneliga maha ja lisasime menüüsse Evelini saleneja smuuti, hommikupudru, Evelini Rannamõisa Caesari ja ka koogi ja saiakese. Vaata ka meie videolugu Ingridi ja Bellindaga – lugu sellest kuidas edukast kinnisvara spetsialistist perekohviku looja sai. See on lugu ühe naise eluunistuse täitumisest! Videolõigu toon teieni Elu24 keskkonnavahendusel juba õigepea!

Ja nüüd siis joogist 

Tunnistan, et kehapuhastuskuur on just hea võimalus ja põhjus mõneks ajaks alkoholist loobuda. Ja seda tegin ka mina. Nüüd ma tasapisi juba head veini igatsen ja tegelikult olen ikka mõne klaasiga vast patustanud ka. Aga põhimõte ka teile, kes te kaalu langetada soovite – kui ikka väga mõne joogi isu on , siis tee valik hea kuiva veini või šampanja kasuks. Ei mingit magusat kokteili palun!!! Ja kindlasti joo veini nautides ka vett kõrvale – klaas veini klaasi veega ei tohiks küll kellegi dieedile saatuslikuks saada.

Trenn ja liikumine 

No mis siin uut? Olen ju kogu aeg trennis käinud – ja nii see on, trenniplaan jätkus ikka tavarütmis ja võimalusel igapäevaselt, kuigi hetkel proovin leida aega ka värskes õhus sportimiseks ja vahel kui ilmaga vedas, siis nautisin hoopis mereäärseid pikki jalutuskäike Pirital. Tavapärasele trennile lisas aga palju vürtsi ja lõbu koos Timi, Tim Bluziga treening.

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
 
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi  Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

Kui eelmine kord trennis peamiselt jutustasime ja selfitasime, siis seekord ühendasime lõbusa kasulikuga ja tegime ka trenni.

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

Aimu meie ühisest treeningust ning samuti sellest, miks Tim üldse trenni teeb kui tal ilmselgelt ülekaaluga probleemi pole ja millist sporti harrastab? Saad õigepea meie videoklipist, mis lähiajal teile vaatamiseks lisatud saab!

Nüüd võiks aga küsida, et kui nii korralikult trenni teen ja dieeti pean – miks siis oodatud tulemus veel käes ei ole? Tunnistan, et olen ka ise vahel väga kärsitu või lausa stressis ja kurb ja tahaks karjuda, et milleks kogu see minu igapäeva pingutus kui tulemust veel ikka ei ole. Siis aga annan endale aega rahuneda ja järgi mõelda ning mõned eelmise nädala mõtisklused ja järeldused alljärgnevalt ka teieni toon. Loodan, et ehk saate ka ise mõne uue mõtte, mis teid teie teekonnal toetavad ja murduda ei lase!

1. Keskendu pikaajalisele eesmärgile, mitte kiirele ja lühiajalisele.

See, et juuniks supervormi saada kõlab küll kenasti, kuid kui reaalne see ikka on? Eriti kui räägime lausa suuremast kaalunumbri või mõne muu näitaja muutusest? Lühikese ajaga suuri ja eelkõige kestvaid muudatusi ei tee. Seega mõtle visioonile ideaalsest endast ning hakka tasapisi selle suunas liikuma. Aga anna endale ka aega. Tee mõistlikke muutusi oma elustiilis ning langeta endale kasulikke otsuseid, mis sinu eesmärgi kasuks räägivad. Tasapisi langev kaal ja rasvaprotsendi vähenemine on sinu kehale lihtne taluda, kuid samas siiski tuntav ja visuaalselt märgatav. Kuid mis veelgi olulisem – ka PÜSIV!!!! Ei ole ju eesmärgiks nii nimetatud JO-JO efekt, kus kilosid kaotame ja seejärel veelgi enam juurde kogume. Ja seda selleks, et siis mõne aja pärast taas mõne ekstreemse dieedikatsetusega alustada.

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

2. Ei ole mõtet teha üleöö äärmuslikke muutusi – seda on sul raske taluda ning ülikiired, suured muudatused lõppevad sama kiiresti kui nad alustatud said, sest see on lihtsalt nii meie vaimule kui kehale liiga raske. Liigu iga päev tervislikuma toidu tarbimise ja suurema kehalise aktiivsuse suunas ning nii kohaned tasakaalukalt oma uue, tervislikuma elustiiliga.

Ära oota, et peale ühte päeva tervisliku toidu tarbimist ja esmast trennikülastust ärkad mitmed kilod kergemana või musklitega, mida varem seal ei olnud. Anna endale aega!

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

3. Loo omale reaalsed eesmärgid – Ära võrdle ennast kellegi teisega peale iseenda. Tihti oleme pimestatud fotodest internetis või mõnes ajakirjas. Vaatame Hollywoodi või meie oma kohalikke kuulsusi – endale tunnistamata, kas see pilt ka nii öelda ehe on? Kui palju seda photoshopitud on? Kui suur tiim inimesi selle modelli kallal enne tundide viisi vaeva nägi? Milline on see meie ideaalnaine või mees tavaelus, meikimata, hommikul ärgates? Keskendu sellele, mis on Sinu tugevused? Milline kehatüüp on Sulle antud? Sea endale reaalsed eesmärgid ning kujunda enda parim MINA! Ei ole mõtet unistada ülipikkadest sihvakatest jalgadest kui sinu kehatüüp seda ei soosi. Või pole mõtet unistada kulturisti kehast kui just Sinu keha on loodud sihvaka ja kleenukesemana. Tee selgeks oma isikupära ning kujunda see nii, et oma ilu ja sära kõige paremal viisil esile tuua. Aga inimloomusele on ju ikka omane soovida midagi , mida Sul ei ole. Kes on pikk, tahab olla lühem ja kes on lühike, tahab olla pikk. Vabane sellest mõtteviisist! Sea endale reaalsed eesmärgid ning alusta nende suunas pidevat liikumist. Naudi protsessi ja saa iga päev paremaks kui olid eile!

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

4. Unusta vabandused! Meil kõigil on kiire. Meil kõigil on kohustused! Ja päevad ei ole vennad ning vahel lihtsalt napib aega trenniks! Aga siiski püsib mõni meist paremas vormis kui teine. Ometi on meie kõigi ööpäevas 24 tundi. Kui kurdad ajanappuse üle, siis süvene põhjalikult oma päevakavasse ja mõtle läbi kogu päeva rütm. Olen nõus, et ei ole alati võimalik igapäevaselt spordiklubisse jõuda – kohustused pere ees, töö või mis iganes muu lihtsalt ei võimalda. Sellisel juhul muuda iga selle päeva tegevus aktiivsemaks. Kuidas lähed tööle? Äkki saad kuskile minna jala? Äkki lähed bussist mõne peatuse varem maha? Võib olla jõuad teha kiire jooksuringi varahommikul? Aga äkki hoopis tõused kontorilaua tagant tihedamini püsti või pingutad istudes vahetevahel tuharalihaseid? Jah see tundub naljakas, aga uskuge- see töötab. Püüdke muuta oma igapäeva tegevused väljaspool jõusaali aktiivsemaks ning teie vorm hakkab silmnähtavalt paranema.

Lihtne öelda jah? Kuid küllap olete juba aru saanud, et ega ma nii sama targutada soovi ja eelkõige teile oma kogetu pealt juhtnööre annan ja nii ka selle teema puhul. Kuna tõesti soovin kaotada kõhule kogunenud peki, siis pean pingutama… Aga söön ja treenin, miks siis see tulemus nii aeglane tulema on? Ja nii ma mõtlesingi mis väikseid muutusi ma veel oma päeva tuua saaks? Ning nüüd juba mitu päeva lähen koju trepist üles – tundub usukumatu, aga enne kasutasin lifti. No nii mugav oli. Aga ei enam - sellest harjumusest otsustasin vabaneda. Peale otsuse langetamist avastasin end küll veel paar korda liftist, aga tasapisi hakkan juba ka rohkem trepi kasutamisega harjuma. Tee parem valik – lifti asemel trepp.

Evelin Ainomäe /Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe /Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

Ja ühe uue harjumuse juurutamist alustasin ka just hiljuti. Täpsemalt täna hommikul. Nimelt kuna suure osa tööpäevast veedan ka mina arvuti taga istudes, siis otsustasin enne tööle saabumist anda kehale väikse koormuse. Nagu varem räägitud, siis plaanin kiire hommikujooksu ringiga alustada. Kuid meie ilm ei ole seda minu jaoks veel soosinud. Aga No excuses! – kui õue minna ei saa, siis lähen hoopis trepikotta ja kõnnin 15 minutit treppidel üles –alla. Saan pulsi aktiveeritud, keha soojaks ja kogu energia liikuma. Naljaks jah? Veider? Aga uskuge - kui tahate olla keskmisest paremas vormist, siis ka teie tegevused peavad olema nii öelda normaalsest veidi erinevad. Tee üks samm tavapärasest enam, astu välja mugavustsoonist!

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi

Ja mis veel? Arvan, et tänaseks aitab! Kes tahab, see nopib eelpool kirjeldatust enda jaoks kas või väikse aga kasuliku vihje välja ja proovib järgi! Kõik on meie endi teha!

Järgmise korrani! Ja ikka kõik koos minuga suveks supervormi!

Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi
Evelin Ainomäe / Tiina Liimandi Foto: Evelin Ainomäe Tiina Liimandi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles