Eneserahuldamine vaigistab rahutud jalad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Brasiilia Sao Paolo ülikooli neuroloogide teatel võib une-eelne eneserahuldamine leevendada rahutute jalgade sündroomi.
 

Rahutud jalad ehk teaduslikult Wittmaack–Ekbomi sündroom piinab kuni kümmet protsenti läänlastest. Tõve põhjused arvatakse olevat seotud dopamiini ning raua ainevahetusega, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Sündroomi sümptomid esinevad peamiselt õhtul ja öösel ning võivad olla väga erilaadsed – alates jalgade tuimusest või «sipelgatest» kuni piinavate valude ja sügeluseni. Magada need nähud igatahes ei lase. 

Rahutus võib tekkida ka kätes, mõnikord  tabada isegi amputeeritud jäsemeid. Sündroomiga kaasnevat on oma raamatutes korduvalt kirjeldanud eesti kirjanik Käbi Laretei.

Brasiilia uneuurijad teatavad ajakirjas Sleep Medicine omapärasest rahutute jalgade all kannatajast. Artiklis kirjeldavad nad 41-aastast meest, kes pole haiguse tõttu kümme aastat korralikult magada saanud.

Patsient teatas, et kasutab uinumiseks käepäraseid vahendeid, nimelt onaneerimist või suguühtes olemist. Mõlemad tagavat talle suurepärase une.

Arstid määrasid talle pramipeksooli-nimelist ravimit, mida kasutatakse lisaks rahutute jalgade all kannatajatele ka parkinsonismi ravis ning kobarpeavalude leevendamiseks. Selle tarvitamine kergendas mehe vaevusi tunduvalt, kuid pärast ravimikuuri lõppu pöördus ta kohe varasemate harjumuste juurde tagasi.

Seksuaalse aktiivsuse ja orgasmi rahustavast mõjust sellise haigusseisundi puhul on teada ka varasemast. Arvatakse, et kergendust pakuvad orgasmi järel vabanevad dopamiin ning opioidid. Samuti on teada rahutute jalgade all kannatajaid, kes kergendavad enda sümptomeid lihtsalt rütmilise vaagnapiirkonna liigutamisega suguühet simuleerides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles