Uus antibiootikum aitab võidelda superbakteritega

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumid.
Antibiootikumid. Foto: Panther Media/Scanpix

USA teadlased töötavad aktiivselt ravimi kallal, mis aitab allutada antibiootikumide suhtes resistentseid baktereid ehk superbaktereid. 

Antibiootikumi, mis kannab nime vankomütsiin, uuem versioon on selle loojate sõnul eelnevast lausa tuhat korda tõhusam, kirjutab BBC News. Potentsiaalset ravimit ei ole veel loomade ega inimeste peal testitud, kuid meeskond loodab, et kui see läbib edukalt kõik testid, on see tootmisvalmis juba lähima viie aasta jooksul.

Arstidele on olnud üheks murettekitavamaks infektsiooniks just vankomütsiini suhtes resistentsed enterokoki bakterid. See nakkus esineb tihti haiglates ja võib põhjustada raskeid veremürgitusi.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO ehk World Health Organization) arvates on tegu ühe suurima ohuga inimkonna tervisele. Kuna vanal kujul vankomütsiin selle vastu võidelda ei suuda, ongi teadlased töötanud selle nimel, et luua tõhusam versioon.

Uus antibiootikum suutis laboritingimustes bakterite vastu edukalt võidelda ning säilitada oma toime isegi pärast 50-kordset kokkupuudet superbakteritega. Loom- ja inimkatsed on aga veel ees. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles