Isegi väike kogus alkoholi raseduse ajal mõjutab lapse näojooni

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parem on raseduse ajal alkoholist üldse loobuda.
Parem on raseduse ajal alkoholist üldse loobuda. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Alkoholi joomine raseduse ajal ka väikestes kogustes võib mõjutada lapse näojooni, leidis uuring. 

Teadlased uurisid 415 üheaastase lapse pilte ja nägid õrnu muutusi laste nägudes, nina, silmade ja huulte piirkonnas. Neid muutusi seostati alkoholi tarbimisega, olenemata tarbitud kogusest, kirjutab Independent.

Alkohol paistis näo kuju muutvat, sõltumata sellest, kas seda tarbiti raseduse esimesel trimestril või kogu raseduse vältel.  

Leitud näojoonte muutused olid nii väikesed, et palja silmaga neid ei näe. Uurijad kasutasid keerulisi 3D pildistamise tarkvara, mis tõi esile 70 000 imepisikest osa beebi näost, et ära tunda muutusi laste vahel, kelle emad olid raseduse ajal mingis koguses alkoholi tarbinud ning nende vahel, kelle emad polnud seda teinud.

Muutustega näojoontes seostati isegi väikest alkoholikogust, nagu kaks jooki igal üritusel, ja mitte rohkem kui seitse jooki.

Need avastused ei tähenda ilmtingimata, et väike kogus alkoholi on lootele kahjulik. Seda plaanisid aga teadlased edasi uurida laste kasvades.

Teiste näojoontes esinevate muutuste hulgas, mis uurijad leidsid, oli pisut lühem ja kergelt ülespoole suunatud nina. Seda näojoont on seostatud fetaalse (ehk looteaegse) alkoholisündroomiga, mis on raseduse ajal tiheda joomise tagajärg. Lisaks tähelepanu- ja käitumishäiretele on selle sündroomiga seostatud ka väiksemaid silmi ja kitsast ülahuult.

Kõigist 1570 uuringus osalenud naisest tunnistas 27 protsenti, et nad jõid raseduse ajal vähemalt mingi koguse alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles