Uuring: friikartulite söömine seostub suremuse tõusuga (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulite söömist peetakse kahjulikuks.
Friikartulite söömist peetakse kahjulikuks. Foto: PantherMedia / Scanpix / Ildi Papp

Kaheksa aastat kestnud uuringus tuuakse välja, et regulaarselt friikartuleid söönud osalejatel oli suurenenud enneaegse suremuse risk.

Regulaarselt tarbimise all mõeldi friikartulite söömist 2–3 korda nädalas, kirjutab news.com.au. 

Uuringus osales 4440 Põhja-Ameerika inimest vanuses 45–79 eluaastat, keda jälgiti kaheksa aasta jooksul. Selle aja jooksul suri neist 236.

Aastate jooksul jälgiti hoolega osalejate kartulitarbimise harjumusi. Selgus, et surm oli seotud peamiselt friikartulite söömisega. Tõsi, friikartulid polnud ainsad süüdlased, teadlased leidsid seoseid varasema surmaga ka teiste kuumas õlis küpsetatud kartulite puhul. 

Samas ei ütle uuring otseselt, et friikartulid tapavad. Küll aga on seos surma ja friikartulite söömise sageduse vahel. Peale selle lisasid teadlased, et friikartulite tarbimine võib olla osa üldisest ebatervislikust elustiilist. Neid aspekte see teadustöö ei käsitlenud. 

Teadlased tõid välja, et inimestel, kes vähendasid friikartulite tarbimist ühele või kahele korrale kuus, ei olnud suuremat riski suremiseks, kui neil, kes ei söönud üldse friikartuleid. Seega, kui friikartulitest loobuda ei tahaks, tasub mõelda mõõdukale tarbimisele. 

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles