Suri teenekas südamearst

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kaik
Jüri Kaik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

23. juunil suri raske haiguse tagajärjel teenekas kardioloog dr Jüri Kaik. 

Kolleegide ja sõprade järelehüüe

Kogu tema aastakümnete pikkune töömehetee oli pühendatud kardioloogiale ning südamehaigete patsientide aitamisele, otsides ja rakendades üha uusi meetodeid südamehaiguste diagnostikas ja ravis.

Lõpetanud 1971. aastal Tallinna 7. keskkooli, asus Jüri Kaik õppima Tartu Ülikooli arstiteaduskonda, mille lõpetas ravi erialal 1977. aastal. Doktorikraadi kaitses ta 1983. aastal Moskvas Üleliidulises Kardioloogia Teaduskeskuses prof Grigorovi juhendamisel. Enesetäiendamist, teadustööd ja oma oskuste ning teadmiste edasiandmist pidas dr Kaik väga oluliseks, igapäevase praktilise töö kõrval – nii noore arstina kiirabibrigaadis, hiljem kardioloogiainstituudis ja Tallinna Tehnikaülikoolis – õpetas ta tudengeid ning juhendas magistrante ja doktorante.

Dr Kaigi teadustöö põhisuundadeks olid loodusteadused ja meditsiinitehnika. Kaaluka panuse eest kardioloogia arengusse sai dr Kaik 2006. aastal tiitli Fellow of European Society of Cardiology. Dr Jüri Kaik osales ka rea Eesti ja rahvusvaheliste kardioloogia-alaste seltside, ühingute, erialanõukogude ning väljaannete kolleegiumide töös, ta on rohkem kui 200 teaduspublikatsiooni autor/kaasautor ja mitme patendi omanik.

Aktiivse eluhoiaku, laia silmaringi, sügavate üldteadmiste ja rohkete erialaliste teadmiste kõrval oli tema kui särava isiksuse pärisosaks ka hoolivus, inimlik soojus. Väga olulisel kohal olid tema elus «oma inimesed», oma nelja lapse ja kolme lapselapse jaoks jagus tal alati energiat ja aega. «Kui hing sees ja lapsed terved, siis on kõik hästi,» tavatses Jüri Kaik ütelda.

Oma töö ja tegevusega aitas dr Kaik mitmekümne aasta jooksul sadu ja sadu inimesi, andes patsientidele uut elu ja tervist, doktori karisma toetas igati haige paranemist. Üks Muhumaa memm, kelle abikaasa sai tänu dr Kaigile kümme täisväärtuslikku eluaastat lisaks, ohkas tohtri lahkumisest kuuldes nõnda: «Miks küll ränk haigus just kõige targemaid ja tarvilisemaid inimesi ära võtab …»

Puhka rahus, südamlik südamearst!

Kolleegid ja sõbrad

Ärasaatmine toimub 5. juulil kell 12.30 Tallinna Krematooriumi kabelis Pärnamäe tee 36.

CV

Jüri Kaik

18.05.1953–23.06.2017

Haridus: 1981–1983 Üleliiduline Kardioloogia Teaduskeskus, aspirant

1971–1977 Tartu Riiklik Ülikool, arstiteaduskond, ravi eriala

Tallinna 7. Keskkool

Teenistuskäik

2007–2017 Tallinna Tehnikaülikool, TTÜ Tehnomeedikum, Kardiovaskulaarse meditsiini instituut, professor

2007–2017 Tallinna Tehnikaülikool, TTÜ Tehnomeedikum, Biomeditsiinitehnika instituut, Biomeditsiinitehnika õppetooli vanemteadur

2002 – 2017 Kardioloogia Instituudi Polikliinik OÜ, kardioloog

2005–2007 Tallinna Tehnikaülikool, TTÜ Tehnomeedikum, Biomeditsiinitehnika instituut, Biomeditsiinitehnika õppetool, professor

1994–2007 Eesti Kardioloogia Instituut, direktor

Alates 2005 – Tallinna Tehnikaülikool, elektrofüsioloogia professor

1984–1994 – Eesti Kardioloogia Instituut, rütmihäirete osakonna juhataja

1983–1984 – Eksperimentaalse ja kliinilise meditsiini Instituut, vanemteadur

1981–1983 – Üleliiduline Kardioloogia Teaduskeskus, aspirant

1978–1981 – Tallinna Kiirabihaigla kiirabijaam, kardioloogilise brigaadi arst

1977–1978 – Tallinna Keskhaigla, intern

Teadusorganisatsiooniline ja -administratiivne tegevus

Eesti Kardioloogia Instituudi Teadusnõukogu esimees, Eesti Arstiteadusnõukogu liige, 10 sihtteema ja mitme rahvusvahelise projekti (WHO/CINDI alateemad, EU 5 raamprojekti alateemad) koordinaator, mitme rahvusvahelise teadusajakirja kolleegiumi liige, rahvusvaheliste ja Eesti kardioloogia, hüpertensiooni, biomeditsiinitehnika seltside liige, Eesti Kardioloogide seltsi juhatuse liige (1990–1998), Eesti Biomeditsiinitehnika ja meditsiinifüüsika ühingu juhatuse liige, Eesti Unemeditsiiniühingu juhatuse liige

Loometöö

Õppetöö: TTÜ: Inimese füsioloogia (DBR0100) bakalaureusõpe

Füsioloogiline regulatsioon ja adaptatsioon (DBB0210) magistriõpe

Bioelektromagnetism (DBR0250) magistriõpe

Bioelektromagnetismi erikursus (DBR9060) doktoriõpe

Teaduskraad

Jüri Kaik, doktorikraad, 1983, (juh) prof Grigorov, EKG pri elektritsheskoi endokardialnoi stimuljatsii serdsa, Üleliiduline Kardioloogia Teaduskeskus, Moskva, Venemaa.

Teaduspreemiad ja tunnustused

2006, Jüri Kaik, Fellow of European Society of Cardiology

Teadustöö põhisuunad

Valdkond: 4. Loodusteadused ja tehnika; 4.9. Meditsiinitehnika

Publikatsioonid

Rohkem kui 200 teaduspublikatsiooni autor/kaasautor, mitme patendi omanik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles